Zoeken en

Dana Linssen

Dana Linssen is filmcriticus, filosoof, schrijver, wandelaar en tijdreiziger. Sinds 25 jaar is ze vaste medewerker van NRC Handelsblad. Ook was ze hoofdredacteur van filmtijdschrift de Filmkrant van 1998 tot 2019. Ze is regelmatig te horen als filmexpert in diverse radioprogramma’s en in het hele land te zien als inleider bij filmvertoningen.
Dana werkte ze mee aan boeken en publicaties over onder meer Chantal Akerman, Jem Cohen, Christoph Girardet & Matthias Müller, Sara Rajaei, Fiona Tan, Béla Tarr en Apichatpong Weerasethakul.
Voor het International Film Festival Rotterdam stelt ze samen met Jan Pieter Ekker het programma Critics’ Choice samen waarvoor ze jaarlijks ongeveer tien video-essays laten maken. Voor de jubileumtentoonstelling Vive le cinéma in het Eye Fimmuseum in 2021 maakten ze een contextprogramma met video-essays bij de werken van Leopold Emmen, Lucrecia Martel, Jeremiah Lemohang Mosese, Carlos Reygadas en Jia Zhang-ke.

Dana is initiatiefnemer van het Slow Criticism Project, een serie losvaste events, interventies en publicaties als tegenwicht tegen de commodificatie van de filmjournalistiek.
Als docent is ze verbonden aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem, de afdeling Writing for Performance van de Theaterschool aan de HKU en geeft ze les aan de richting AVM van de HKU.
Ze schreef het libretto voor de deeltjescantate Creator /Destroyer: 17 Ways to Spell Boson (2015) voor componist Maarten Ornstein en in opdracht van het Zuidelijk Toneel de theaterteksten Tracey & Debbie(2020) en KROON – Een nachtwake in twaalf klokslagen (2022).
Sinds 2019 maakt ze deel uit van de selectiecommissie van talentontwikkelprogramma Berlinale Talents van het filmfestival van Berlijn. Tevens is ze mentor van de Talent Press-programma’s op de filmfestivals van Berlijn en Sarajevo.

Dana was kwartiermaker tijdens de start-up-fase van FilmForward van 2019 tot 2022 waarvoor ze nu nog curator is van de Vrijplaats-residency.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home