Dana Linssen
Dana Linssen is filmjournalist en schrijver. Ze is vaste medewerker van de filmredactie van NRC en publiceert van tijd tot tijd in de Filmkrant, het blad waarvan ze twintig jaar hoofdredacteur en uitgever was. Sinds 2020 is de betrokken bij FilmForward als curator van de Vrijplaats Residency. Ze doceert film aan de ArtEZ Toneelschool en de HKU, is mentor van de Berlinale Talent Press en de Sarajevo Talent Press, lid van de selectiecommissie van de Berlinale Talents, samen met Jan Pieter Ekker curator van de Critics’ Choice @ IFFR waar zij zo’n vijftig video-essays voor het grote doek maakten en produceerden, samen stonden zij ook aan de wieg van het Forum van de Regisseurs op het NFF van 2015-2019. Voor haar werk als filmcriticus en hoofdredacteur kreeg ze in 2009 de Louis Hartlooper Prijs en in 2018 het Zilveren Roosje. Tot haar langere publicaties behoren boeken over Chantal Akerman, Jem Cohen, Christoph Girardet & Matthias Müller, Sara Rajaei, Fiona Tan, Béla Tarr en Apichatpong Weerasethakul. In 2015 schreef ze het libretto van deeltjescantate Creator / Destroyer van componist Maarten Ornstein over de ontdekking van het Higgs-deeltje en in 2022 ging haar toneelstuk KROON over PTSS in première bij Het Zuidelijk Toneel. Zij is tevens tijdreiziger.
Dana was kwartiermaker tijdens de start-up-fase van FilmForward van 2019 tot 2022 waarvoor ze nu nog curator is van de Vrijplaats-residency.
Mitchell Esajas
Mitchell Esajas studeerde Bedrijfskunde en Antropologie. Hij is medeoprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij als duizendpoot betrokken bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives. The Black Archives is een een archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van zwarte mensen in Nederland, en daarbuiten. Zijn motto is Strictly Positivity: gebruik je creativiteit om negativiteit om te zetten in positiviteit.
Mitchell Esajas is spreker tijdens de Vrijplaats 2021 en de Vrijplaats 2022, en is mentor van Vrijplaats deelnemer Ashanti Vrede en Jeanine Cronie.
Voor de Vrijplaats Creating the Experience is Mitchell zowel spreker als mentor van Bouba Dola.
Ido Abram
Ido Abram is directeur van SEE NL en adjunct-directeur van Eye Filmmuseum. SEE NL (een samenwerking tussen het Filmfonds en Eye) is verantwoordelijk voor de internationale promotie van de Nederlandse film, filmprofessionals en filmcultuur. Eye Filmmuseum is het nationale filmmuseum en filmarchief met een collectie van meer dan 54.000 films uit Nederland en de rest van de wereld.
Voordat Ido bij Eye en SEE NL kwam werken, was hij directeur van het Binger Filmlab en directeur van de CineMart, de coproductiemarkt van het International Film Festival Rotterdam. Abram zit in de Raad van Advies van het Cinekid Festival en in de besturen van ACE Producers, het Nederlands Filmtheater Overleg en Moving Arts Centrum Amsterdam.
Ido Abram is spreker tijdens de Vrijplaats 2021 – Positionality en de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Celine Daemen
Celine Daemen (geboren 1995, Schimmert) is een regisseur van transdisciplinaire kunst. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van theater, muziek, beeldende kunst en technologie. Na haar afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht maakte ze verschillende producties waarin onderdompeling in zowel muziek als een virtuele omgeving de rode draad vormen.
Thematisch staan vragen over “zijn” centraal. Celine wil zintuiglijke ervaringen creëren die het publiek uitnodigen om de blik naar binnen te richten. Deze reis naar binnen brengt hen naar een plek waar persoonlijke associaties ontstaan als antwoord op universele filosofische vragen.
Ze is oprichter van Studio Nergens in Amsterdam, een onderzoekende, poëtische en veelvormige expressie rondom regisseur Celine Daemen. Met wisselende zielsverwanten worden telkens transdisciplinaire symbioses gecreëerd.
Celine Daemen is spreker tijdens de Vrijplaats Creating the Experience. Ze is tevens mentor van Vrijplaats deelnemer Yvonne van Ulden.
Niki Smit
Niki Smit is mede-oprichter en creatief directeur bij Monobanda, waar hij de grenzen van spel en belichaamde interactie verkent en verlegt. Daarnaast was hij medeoprichter van ExploreDEEP, waar hij meditatieve, ademgestuurde VR-ervaringen creëert.
Zijn werk richt zich op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe vormen van spel. Zijn passie ligt in het creëren van projecten die het menselijk lichaam, de fysieke ruimte en de virtuele wereld op verrassende manieren met elkaar verbinden, waardoor betekenisvol spel ontstaat dat de ruimte tussen kunst, wetenschap en onderwijs vult.
Hij heeft samengewerkt en lezingen gegeven met tal van internationale organisaties en musea. Naast het regisseren van verschillende bekroonde interactieve ervaringen, ontving Smit onlangs de Dutch Directors Guild Award voor Best Digital Storytelling 2020.
Niki is spreker voor de Vrijplaats 2023 Creating the Experience.
Joost Rekveld
Joost Rekveld is een kunstenaar en onderzoeker die zich afvraagt wat mensen kunnen leren uit een dialoog met de machines die ze gebouwd hebben. In een vorm van media-archeologie exploreert hij verschillende manieren om zich materieel te verhouden met apparaten uit vergeten uithoeken van de geschiedenis van wetenschap en technologie. De resultaten hiervan nemen vaak de vorm aan van abstracte films die werken als een ooggetuigenverslag van nog onbekende gebieden. In hun zintuigelijkheid zijn ze een poging om tot een intiem begrip van onze technologische wereld te komen.
De films van Joost Rekveld zijn wereldwijd vertoond in een breed scala aan vertoningsplekken en hij heeft een geschiedenis van samenwerkingsprojecten met componisten, theatergroepen en verschillende soorten werkplaatsen en laboratoria. Sinds 1996 geeft hij les in interdisciplinaire kunstvormen die zich verhouden tot de exacte wetenschappen. Hij is bezig zijn PhD af te ronden aan de Universiteit van de Kunsten in Gent, en hij is op het moment gastdocent aan de Université Panthéon-Sorbonne in Parijs en aan de Theaterschool in Amsterdam.
Joost is spreker tijdens de Vrijplaats 2023.
Anemone Oostvriesland
Anemone Oostvriesland (Amsterdam, 1991) is artistiek coördinator bij Schweigman&. Deze functie is een combinatie van verschillende petten die Anemone opheeft binnen het gezelschap. Sinds 2016 werkt ze samen met Boukje aan alle voorstellingen als regieassistent, maar de assistentie is in de loop der jaren steeds meer een echte samenwerking geworden. In 2016 heeft Anemone een educatie afdeling voor Schweigman& op poten gezet en deze is steeds meer aan het groeien. De combinatie en uitwisseling van deze twee functies werkt ontzettend goed.
Anemone studeerde in 2015 af aan de opleiding Docent Theater ArtEZ in Arnhem. Tijdens de opleiding richtte zij zich vooral op het theatermaken en liep zij verschillende extra stages. Zo deed zij een regieassistentschap bij de voorstelling Circus in Veen (2014) van de PeerGroup onder regie van Floris van Delft, onderzocht zij educatie bij MAAS theater en dans en speelde ze mee in de cast van Erf (2015) van Schweigman&.
Na de opleiding werkte Anemone een aantal jaar fulltime als theaterdocent bij verschillende (jeugdtheater)scholen in Noord- en Zuid-Holland en is ze vanuit haar stage bij Erf bij Schweigman& blijven werken.
Anemone is gastspreker tijdens de Vrijplaats 2023 Creating the Experience.
Ontroerend Goed
Het Gentse Ontroerend Goed maakt immersieve theatervoorstellingen. Het collectief nodigt het publiek niet alleen uit om te kijken naar, maar ook om deel te worden van de voorstelling: toeschouwers als kiezers die acteurs wegstemmen, een dooltocht in een labyrint van spiegels en avatars om jezelf te ontmoeten, een-op-een-theater, het publiek aan de knoppen van het financiële systeem,… Ontroerend Goed zoekt steevast onvoorspelbaarheid, in vorm en inhoud. Hun voorstellingen werden de afgelopen 25 jaar bekroond met talloze prijzen op internationale festivals. Ontroerend Goed toert wereldwijd en creëert remakes van hun producties in andere talen: zo zijn er versies in o.m. het Russisch, Frans, Mandarijns, Kantonees en Kazachs.
Het collectief Ontroerend Goed is spreker tijdens de Vrijplaats 2023 Creating the Experience.
Ida van de Lagemaat
Ida van de Lagemaat is docent, regisseur, trainer, en trainingsactrice. Zij geeft les in het systeem van Stanislavski en de uitwerking daarvan, Method Acting. Daarnaast werkt zij als trainingsactrice in bedrijven en organisaties en regisseert zij bij Operagroep The Fat Lady in Haarlem. Haar achtergrond is onderwijs, management in de gezondheidszorg en theater. Haar werk en werkwijze wordt in belangrijke mate beïnvloed door het systeem van de Russische acteur en regisseur van het Moscow Theatrre, Constantin Stanislavski. Zijn wetenschappelijke aanpak van acteren heeft tot een systeem geleid dat nog altijd een bron van inspiratie is in de theater en filmwereld.
Ida heeft haar eigen bedrijf, Improduct, een combinatie van ‘improvisatie’ en ‘producten’ en alles wat zij doet is gerelateerd aan ‘in het moment’ zijn. Contact is het sleutelwoord om werkelijk aanwezig te zijn, als in nieuwsgierig, aandachtig en betrokken, en is dan ook de basishouding in haar gehele werk. Ze maakt workshops op maat naast de serie lessen voor mensen met de ambitie om acteur te worden.
Ida van de Lagemaat is gastspreker tijdens de Vrijplaats Creating the Experience.
Winnie Roseval
Winnie Roseval heeft een master Humanistiek en werkt als onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education aan de Haagse Hogeschool waar ze o.a. werkt aan de ontwikkeling van de Inclusivity Pathway Training en het Student Branch team coördineert.
Daarnaast geeft Winnie regelmatig gastcolleges filosofie, workshops en trainingen. Ze ziet het als haar missie om werelden te verenigen die niet altijd verenigbaar lijken, en mensen bewust te maken van het belang van de context waarin ieder individu geboren wordt en opgroeit. Deze positie is namelijk bepalend voor hoe we de wereld zien en ervaren. Bewustzijn hiervan is noodzakelijk om ruimte te maken voor andere perspectieven en deze toe te kunnen voegen aan het grotere verhaal.
Winnie Roseval is programma manager van en spreker tijdens de workshop Meerstemmig Storytelling 2020 en 2021 en curator van de Vrijplaats 2021 en de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Rogier Klomp
Rogier werkte als grafisch journalist bij NRC Handelsblad en produceerde animaties voor meerdere VPRO Tegenlicht-documentaires en andere tv-series. Verder is hij docent aan verschillende kunstacademies en was hij een van de begeleiders van de masterclass Sandberg@Mediapark voor de edities Technology as Religion (2018) en Artificial Imagination (2019).
Rogier is samen met Dana Linssen curator van de FilmForward Vrijplaats 2020 en Vrijplaats 2021 – Positionality.
Rogier is expert tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Nienke Huitenga
Nienke Huitenga is een immersive producer, creative media strategist en digital artist. Ze regisseert en produceert interactieve producties, van virtual reality tot transmedia strategieën. Huitenga bereikte een miljoenenpubliek met transmediale verhalen zoals Human Birdwings en The Modular Body. In 2016 ontving The Modular Body het eerste Gouden Kalf in de categorie beste interactieve werk. In 2019 was Huitenga geselecteerd in de immersive non-fictie competitie van IDFA DocLab met haar korte roomscale VR-experience ROZSYPNE, over een oude dame die het dagelijks leven in het Oost-Oekraïense oorlogsgebied probeert vol te houden, met de MH17-ramp voor haar deur. Op dit moment werkt Huitenga aan WINWIN – een consensus algoritme: een algoritmische debat performance met harmonie en consensus als uitgangspunt in samenwerking met hacker James Bryan Graves. Het medium is nooit het uitgangspunt, maar het kruispunt van immersive experience ontwerp en en een narratieve structuur. Momenteel ontwikkelt ze een gepersonaliseerd, generatief podcastdistributiesysteem waarbij verhalen verteld kunnen worden in een circulaire structuur of in tal van variaties. Daarnaast doet ze onderzoek met theatermaker Abel Enklaar naar de geschiedenis van Paaseiland en het effect op het eiland en de wereldeconomie toen de Nederlanders in 1722 Rapa Nui (de oorspronkelijke naam) ontdekten. Huitenga was co-founder van innovation agency Hackastory van 2013 tot 2020.
Nienke Huitenga is mentor van Vrijplaats 2020 deelnemers Mark IJzerman en Steye Hallema en van Vrijplaats 2021 deelnemers Emilia Tapprest en Victor Evink.