Tessa Boerman
Tessa Boerman is een Nederlandse onafhankelijke documentairemaker, programmeur en cultureel adviseur. Haar werk richt zich op kwesties van vertegenwoordiging, diversiteit en inclusie. Met de Dutch Directors Guild pleitte ze voor culturele diversiteit en inclusie in de Nederlandse film- en tv-industrie.
Ze heeft twee krachtige documentaires gemaakt die verschillende aspecten van schoonheid, idealen en verbondenheid belichten. A KNOCK OUT kijkt naar het leven van Michele Aboro, een zwarte lesbische bokser die zeer succesvol was in de ring maar te horen kreeg dat ze daarbuiten niet sexy genoeg was; de promotors wilden een sexy vamp zien en zegden haar contract voortijdig op. Haar tweede documentaire, ZWART BELICHT, onderzoekt de historische representatie van zwarte vrouwen in schilderijen van Rubens. Voor International Film Festival Rotterdam programmeerde ze “Black Rebels”, waarbij ze zich concentreerde op internationale films over en voornamelijk door zwarte mensen die de culturele kloof navigeren sinds het ontstaan van de cinema.
Tessa Boerman is mentor van Vrijplaats deelnemer Angelo Ormskerk.
Hanco Kolk
Kolk maakte zijn debuut in het blad Tante Leny presenteert! In 1980 was hij een van de oprichters van het striptekenaarscollectief Studio Arnhem. Na enige tijd anoniem te hebben gewerkt voor het weekblad Donald Duck maakte hij in 1984 de overstap naar het stripblad Eppo, waarvoor hij de strip Gilles de Geus ging maken. Behalve als tekenaar was Kolk actief als scenarist voor andere strips, waaronder Falco en Donjon van Uco Egmond.
Samen met Peter de Wit maakte hij de fotostrip Mannetje & Mannetje[1], die later werd bewerkt voor de VPRO-televisie. Het duo presenteerde bovendien de Teleac-cursus Strip- en Cartoontekenen en maakte sinds 2001 de strip S1NGLE voor onder andere Het Parool, De Gelderlander en het Algemeen Dagblad. Eind jaren tachtig startten Kolk en De Wit hun eigen uitgeverij, De Plaatjesmaker, waarbij onder andere De Pincet Reeks werd uitgegeven.
Een artistiek hoogtepunt bereikte Kolk in 1992 met zijn strip Meccano, die vooral in Frankrijk een grote populariteit kent. Andere bekende strips van zijn hand zijn onder meer Cor Daad (voor Taptoe) en Inspecteur Netjes (voor Sjors en Sjimmie/Sjosji). Een ander hoogtepunt, zeker voor Kolk zelf, was in 2006 een opdracht van het gerenommeerde tijdschrift The New Yorker voor een serie illustraties. In 2010 maakte hij samen met Arnon Grunberg een zogenaamde graphic novel over Arnons reis van Istanbul naar Bagdad. In 2017 maakte hij voor de Robbedoes en Kwabbernoot-reeks Robbedoes door … het album Tulpen uit Istanboel. In 1996 won hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. In 2009 werd de P. Hans Frankfurtherprijs aan hem toegekend.
Hanco Kolk is mentor van Vrijplaats deelnemers Noël Loozen and Guus Kaandorp en tijdens de Vrijplaats 2021 – Positionality van Carine Bijlsma.
Nienke Huitenga
Nienke Huitenga is een immersive producer, creative media strategist en digital artist. Ze regisseert en produceert interactieve producties, van virtual reality tot transmedia strategieën. Huitenga bereikte een miljoenenpubliek met transmediale verhalen zoals Human Birdwings en The Modular Body. In 2016 ontving The Modular Body het eerste Gouden Kalf in de categorie beste interactieve werk. In 2019 was Huitenga geselecteerd in de immersive non-fictie competitie van IDFA DocLab met haar korte roomscale VR-experience ROZSYPNE, over een oude dame die het dagelijks leven in het Oost-Oekraïense oorlogsgebied probeert vol te houden, met de MH17-ramp voor haar deur. Op dit moment werkt Huitenga aan WINWIN – een consensus algoritme: een algoritmische debat performance met harmonie en consensus als uitgangspunt in samenwerking met hacker James Bryan Graves. Het medium is nooit het uitgangspunt, maar het kruispunt van immersive experience ontwerp en en een narratieve structuur. Momenteel ontwikkelt ze een gepersonaliseerd, generatief podcastdistributiesysteem waarbij verhalen verteld kunnen worden in een circulaire structuur of in tal van variaties. Daarnaast doet ze onderzoek met theatermaker Abel Enklaar naar de geschiedenis van Paaseiland en het effect op het eiland en de wereldeconomie toen de Nederlanders in 1722 Rapa Nui (de oorspronkelijke naam) ontdekten. Huitenga was co-founder van innovation agency Hackastory van 2013 tot 2020.
Nienke Huitenga is mentor van Vrijplaats 2020 deelnemers Mark IJzerman en Steye Hallema en van Vrijplaats 2021 deelnemers Emilia Tapprest en Victor Evink.
Fiona Tan
De internationaal bekende kunstenaar en filmmaker Fiona Tan werd geboren in Indonesië en groeide op in Australië. Momenteel woont en werkt ze in Amsterdam. In de afgelopen vijfentwintig jaar hebben haar video-installaties, films en fotografische werken steeds meer internationale bekendheid gekregen en zijn ze over de hele wereld tentoongesteld.
In 2009 vertegenwoordigde ze Nederland op de Biënnale van Venetië, ze nam deel aan Documenta 11, Sao Paolo en Istanbul Biënnales en vele andere internationale tentoonstellingen. In kunstmusea en galerieën over de hele wereld hebben solotentoonstellingen plaatsgevonden. Tot op heden heeft ze twee speelfilms geschreven en geregisseerd. History’s Future (2015) was genomineerd voor de Tiger Competition op het International Filmfestival Rotterdam. Ascent (2016) ging in première op het filmfestival van Locarno.
In november 2020 zal haar eerste mid-career retrospectief gelijktijdig openen in Kunsthalle Krems en het Museum der Moderne Salzburg.
Fiona Tan is mentor van Vrijplaats deelnemer Sara Rajei.
Albert van Vuure
Na zijn afstuderen aan de Graphic Design Academy ging Albert vanaf 2002 aan de slag als freelance grafisch ontwerper voor Planet X. In die tijd ontwikkelde hij zich van grafisch ontwerper tot VFX supervisor. Nu, meer dan 15 jaar later, is hij co-creative director van het bedrijf. Planet X is sindsdien uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers binnen de Nederlandse filmindustrie en levert creatieve visual effects voor topfilms en televisie met een speciale team van 12 VFX-artiesten. Albert is ook actief betrokken bij de Nederlandse VFX-gemeenschap als een van de zes oprichters van de Nederlandse VFX Vereniging. De vereniging, die hij mede oprichtte in 2014, telt inmiddels meer dan 100 leden.
Albert van Vuure is samen met Dennis Kleijn mentor van Vrijplaats deelnemer Jan Willem van Ewijk. Ook is hij expert bij de workshop Owning The Plan.
Dennis Kleyn
Dennis Kleyn is creative director VFX en CEO van het in Amsterdam gevestigde bedrijf voor visual effects ‘Planet X’. Daarnaast is hij medeoprichter en voorzitter van de NVX, de Nederlandse vereniging van visual effects professionals. Als een van de grotere studio’s in Nederland richt Planet X zich uitsluitend op het creatieve proces van het ontwerpen en uitvoeren van visual effects voor high-end (speel) films en televisieseries. Planet X (Technologies) is ook de maker van het virtuele productieplatform ‘DeepSpace’ dat VR gebruikt om grootschalige VFX-producties grondig voor te bereiden.
Dennis Kleijn is samen met Albert van Vuure mentor van Vrijplaats deelnemer Jan Willem van Ewijk.
Ook is hij spreker tijdens de Post-Production Workshop.
Julian Ross
Julian Ross is een onderzoeker, curator en schrijver gevestigd in Amsterdam. Hij is programmeur bij International Film Festival Rotterdam, universitair docent bij Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) en mentor bij Nederlandse Filmacademie. Hij was lid van de selectiecommissie op het Locarno Film Festival (2018-20) en heeft filmprogramma’s, tentoonstellingen en optredens samengesteld in Tate Modern, Art Institute of Chicago, Kunsthal Rotterdam, BOZAR Center for Fine Arts, Eye Filmmuseum, Tokyo Photographic Art Museum, Yerba Buena Centre for the Arts, Anthology Film Archives, Harvard Film Archives en British Film Institute.
Julian Ross is mentor van Vrijplaats deelnemer Katja Verheul.
Esther Urlus
Kunstenaar die werkt met speelfilmformaten Super8, 16 mm en 35 mm. Met als resultaat films, performances en installaties. Haar werk komt altijd voort uit DIY-methoden. De processen en technieken die ze gebruikt zijn gebaseerd op heruitvindingen van die van de pioniers van foto- en cinematografie. Haar werk is tentoongesteld en vertoond op festivals en filminstituten over de hele wereld, waaronder TIFF, Ann Arbor Film Festival, Filmmuseum Taipei, Sonic Acts Amsterdam en International Film Festival Rotterdam. Haar werk maakt deel uit van de Eye Amsterdam collectie en wordt gedistribueerd door Light Cone, Parijs. Urlus is oprichter en voorzitter van de Filmwerkplaats, Rotterdam, het enige door kunstenaars gerunde fotochemische filmlab in Nederland en wereldwijd bekend als een van de grootste, technisch meest geavanceerde en meest actieve community labs voor analoge film.
Esther Urlus is mentor van Vrijplaats deelnemer Luciënne Venner.