Zoeken en

Beri Shalmashi

In 2008 studeerde Beri af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam, waar ze de richting scenario & regie volgde. Aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten volgde ze een masterstudie regie. In datzelfde jaar won ze de ECHO Award, een landelijke stimuleringsprijs voor excellent multicultureel talent in het hoger onderwijs, waardoor ze een zomer aan de University of California, Los Angeles (UCLA) mocht studeren. Na een periode in Los Angeles te hebben gewoond, verhuisde ze naar Caïro. Op beide bestemmingen maakte ze verschillende korte films.
Als filmmaker werkte ze onder andere samen met Sanne Vogel en Willem Capteyn, respectievelijk voor de televisiefilm Mama (in 2010 genomineerd voor een Gouden Kalf) en het scenario voor de boekverfilming van Kader Abdolah’s Het huis van de moskee.
In 2012 volgde ze haar roots naar Iraaks-Koerdistan, waar ze als docent lesgaf aan de Salahaddin University in Erbil, de hoofdstad van de regio, en aan nieuwe films werkte. Meerdere keren keerde ze terug naar Amsterdam voor projecten, waaronder de korte film Shouted from the Rooftops. In 2020 maakte ze de interactieve installatie Big Village, over de plek waar haar familie vandaan is gevlucht. Naast haar filmwerk interviewt Beri vrouwelijke regisseurs voor de Filmkrant en schrijft ze voor de Volkskrant over de conflicten in het Midden-Oosten.

Beri Shalmashi is moderator bij de workshop Meerstemmig Storytelling, samensteller van en spreker bij de masterclass Productie voor Generation Inclusion 2021 en mentor van Vrijplaats deelnemers Louis Hothothot en Isis Cabolet.

Mitchell Esajas

Mitchell Esajas studeerde Bedrijfskunde en Antropologie. Hij is medeoprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij als duizendpoot betrokken bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives. The Black Archives is een een archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van zwarte mensen in Nederland, en daarbuiten. Zijn motto is Strictly Positivity: gebruik je creativiteit om negativiteit om te zetten in positiviteit.

Mitchell Esajas is spreker tijdens de Vrijplaats 2021 en de Vrijplaats 2022, en is mentor van Vrijplaats deelnemer Ashanti Vrede en Jeanine Cronie.

 

Mascha Halberstad

Mascha Halberstad volgde de ArtEZ kunstacademie in Arnhem. Ze maakte animaties voor verschillende speelfilms, waaronder PATAJE OORLOG (Berlinale Generation 2012) en HOE OVERLEEF IK… Daarna regisseerde ze o.a. de korte animatiefilm DAG MENEER  DE VRIES en de 13-delige animatieserie PICKNICK MET TAART naar de boeken van Thé Tjong-Khing, bekroond met de Cinekid Kinderkast Fiction – Juryprijs 2013. Haar film MUNYA IN MIJ won de Grand Jury Prize van het BANFF Wereldmediafestival.
In 2015 vroeg Liam Howlett van The Prodigy haar om een ​​videoclip te maken voor het nummer WILD FRONTIER. Daarna regisseerde ze verschillende korte films, de serie VOS & HAAS en het hilarische DE GROTE HUMMIMUMMI KERST SPECIAL. Momenteel draait haar eerste lange stopmotion speelfilm KNOR in de bioscoop, Hiervan maakte ze ook een korte muzikale prequel van getiteld KONING WORST.
Samen met producent Marleen Slot richtte ze de animatiestudio Holy Motion op, een studio van 600m2 waar ze de stopmotionfilm KNOR hebben geanimeerd en waar nog veel meer stopmotionfilms in de speelfilm zullen worden geproduceerd.

Mascha Halberstad is mentor van Vrijplaats deelnemer Anne Piet Hofstede.

Jelani Isaacs

Jelani Isaacs is al meer dan 25 jaar werkzaam in de wereld van reclame, marketing en film. Met meer dan 2000 commercials, 10 speelfilms en meer dan 20 korte films en videoclips in zijn rugzak focussed hij zich nu met name op het ontwikkelen van nieuwe trajecten en mogelijkheden voor maatschappij gerelateerde problemen in de communicatie en media.
Verder deelt hij graag zijn kennis en vindt daar een docentenrol in diverse opleidingen en trainingen bij oa PlusPlusone en de Willem de Kooning Academie. In 2021 heeft hij met zijn bedrijf New Amsterdam de speelfilm De Oost en 2 afleveringen van de Disney serie Atlanta geproduceerd. Tevens NewAms op het punt een nieuw avontuur aan te gaan met het maken van een Amerikaanse periodefilm en zijn ze lead agency voor het Van Gogh Museum geworden.

Jelani Isaacs is mentor tijdens de Vrijplaats 2022 van Anouk Stilkenboom.

Lemohang Jeremiah Mosese

Lemohang Jeremiah Mosese heeft zijn roots in Lesotho, het land omringd door Zuid-Afrika, maar woont en werkt nu in Berlijn. Deze autodidactische filmmaker, scenarioschrijver en beeldend kunstenaar maakte de afgelopen jaren steevast grote indruk op toonaangevende filmfestivals als Venetië, Berlijn en Sundance.
Met films als ‘Mother I am Suffocating. This Is my Last Film About You’ (2018) en ‘This Is Not a Burial, It’s a Resurrection’ (2019) heeft hij bewezen een van de meest dynamische en originele stemmen in het hedendaagse filmlandschap te zijn. Qua vorm, stijl en thema balanceren zijn films tussen het persoonlijke en het universele en verbinden ze het postkoloniale landschap met eerdere orale verteltradities. Daarbij zoekt Mosese ook consequent naar avontuurlijke vormen en visuele combinaties.
Hij maakte deel uit van de gezamenlijke Eye / IFFR jubileumtentoonstelling Vive le cinema! in 2021 en was gastdocent bij de Master Artistiek Onderzoek in en door Cinema aan de Nederlandse Filmacademie.

Lemohang Jeremiah Mosese is mentor van Vrijplaats deelnemer Abhay Kumar.

Sam Gainsborough

Sam Gainsborough is mixed media-regisseur en studeerde Animatie aan de gelauwerde National Film and Television School in de UK. Zijn afstudeerfilm ‘Facing It’ won talloze internationale prijzen. In de jaren daarna heeft Sam zich ontwikkeld en zijn technische vaardigheden verfijnd, van 2d, cg, stop motion tot live action. Of het nu gaat om komedie of emotionele vertelling, zijn films hebben een conceptuele genialiteit waarin slimme trucs en technieken zijn verwerkt om het publiek te boeien.

Sam Gainsborough is mentor van Justin Bentvelsen van de Vrijplaats 2022.

Marnieke Klarus

Marnieke Klarus studeerde in 2012 af aan de Universiteit van Amsterdam – Master Film Studies. Ze is daarna aan de slag gegaan als programmamaker, producer en eindredacteur bij uiteenlopende programma’s, fictie producties en jeugdprojecten, voornamelijk bij de publieke omroep (NTR). Van jong jazztalent in New Generation en jeugdnatuurprogramma De Buitendienst tot de dramaserie SKAM NL. Op dit moment is zij als projectleider en coördinerend producer zowel inhoudelijk als productioneel verantwoordelijk voor fictieprojecten bij de NTR.

Marnieke Klarus is spreker tijdens de Vrijplaats Young Perspectives en mentor van Milou Rohde.

Erly Brugmans

Erly Brugmans is production designer en decorontwerper van vele films, dramaseries en theaterstukken, waaronder Iep!, De Daltons en Knofje. Ook is Erly sinds 2004 de production designer van de Sesamstraat waarvoor ze de karakteristieke Sesamstraat-set met broccolibomen ontwierp.
Naast production design werkte ze samen met Emile de Cock en maakte illustraties voor verschillende Sesamstraat-boeken.

Erly is mentor van Vrijplaats Young Perspectives deelnemers Cheryl Asruf.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home