Zoeken en

Beri Shalmashi

Beri Shalmashi is scenarist en regisseur, ze studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie en behaalde haar MA aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Shalmashi’s film Mama werd genomineerd voor een Gouden Kalf en ze won de prestigieuze Zilveren Camera voor Storytelling met het interactieve verhaal Big Village. Onlangs maakte ze voor Frontlinie (VPRO) de aflevering Aan de rand van de revolutie, over Koerdistan en Iran. Haar scenario voor de telefilm Casting Call wordt op dit moment verfilmd. Shalmashi geeft regelmatig les aan verschillende filmopleidingen, werkt als interim filmconsulent voor het Nederlands Filmfonds en is directeur van programmabureau Avanti.

Beri Shalmashi is moderator bij de workshop Meerstemmig Storytelling, samensteller van en spreker bij de masterclass Productie voor Generation Inclusion 2021 en mentor van Vrijplaats deelnemers Louis Hothothot en Isis Cabolet.

Voor de Vrijplaats Creating the Experience is Beri mentor van Ryan Cherewaty.

Mitchell Esajas

Mitchell Esajas studeerde Bedrijfskunde en Antropologie. Hij is medeoprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij als duizendpoot betrokken bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives. The Black Archives is een een archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van zwarte mensen in Nederland, en daarbuiten. Zijn motto is Strictly Positivity: gebruik je creativiteit om negativiteit om te zetten in positiviteit.

Mitchell Esajas is spreker tijdens de Vrijplaats 2021 en de Vrijplaats 2022, en is mentor van Vrijplaats deelnemer Ashanti Vrede en Jeanine Cronie.

Voor de Vrijplaats Creating the Experience is Mitchell zowel spreker als mentor van Bouba Dola.

 

Celine Daemen

Celine Daemen (geboren 1995, Schimmert) is een regisseur van transdisciplinaire kunst. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van theater, muziek, beeldende kunst en technologie. Na haar afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht maakte ze verschillende producties waarin onderdompeling in zowel muziek als een virtuele omgeving de rode draad vormen.

Thematisch staan vragen over “zijn” centraal. Celine wil zintuiglijke ervaringen creëren die het publiek uitnodigen om de blik naar binnen te richten. Deze reis naar binnen brengt hen naar een plek waar persoonlijke associaties ontstaan als antwoord op universele filosofische vragen.

Ze is oprichter van Studio Nergens in Amsterdam, een onderzoekende, poëtische en veelvormige expressie rondom regisseur Celine Daemen. Met wisselende  zielsverwanten worden telkens transdisciplinaire symbioses gecreëerd.

Celine Daemen is spreker tijdens de Vrijplaats Creating the Experience. Ze is tevens mentor van Vrijplaats deelnemer Victorine van Alphen.

Mirella Muroni

Sinds haar afstuderen aan de Filmacademie (scenario en regie fictie) schrijft Mirella Muroni magisch realistische verhalen met hoofdrollen voor zwarte vrouwen. Zij wil daarmee de onderbelichte positie van zwarte vrouwen in film veranderen en stereotypering doorbreken.
Muroni schrijft ook proza en poëzie en ziet zichzelf als een barokke maker die op zoek is naar grilligheid en onvoorspelbaarheid via gelaagde verhalen met een magisch realistisch karakter. In 2016 onderzocht zij met een ontwikkelbudget voor kunstenaars van het AFK een jaar lang epische en poëtische verhaalstructuren en in 2018 schreef regisseerde en produceerde ze de korte film IK BEN. Naast het schrijven en regisseren is zij adviseur bij het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en lid van de Raad van Toezicht voor muziektheaterfestival Oerol. Op dit moment is Mirella haar speelfilm Forget All You Know (About Aliens) aan het realiseren.

Voor de Vrijplaats Creating the Experience is Mirella mentor van Herbert Alfonso.

Ali Eslami

Ali Eslami (1991) is een Iraanse kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Zijn werk heeft betrekking op lange termijn, praktijkgericht onderzoek dat bouwt en groeit door speculatief denken en worldbuilding.

Zijn werk speelt met tijdelijk en ruimtelijk onderzoek naar het geheugen, de menselijke cognitie en emoties. Vaak resulteert dit in een vorm van poëtische techniek om het potentieel te zoeken dat ligt in de vage lijnen tussen het reële en onwerkelijke.

Zijn technische achtergrond en passie voor videogames voeden een obsessie voor cybernetica en computation. Hij is voortdurend nieuwsgierig naar de verschuivende rollen van vorm en functie die samen virtuele werelden creëren.

Hij gebruikt verschillende media zoals VR, Film, schrijven, Installatie en performance lezingen. In 2016 won zijn VR-project de IDFA DocLab Award voor “Best Immersive Non-fiction” en in 2020 won zijn project Nerd_Funk met collega-kunstenaar Mamali Shafahi, het Gouden Kalf voor Best Interactive op het Nederlands Film Festival.

Voor de Vrijplaats Creating the Experience, is Ali mentor van Iris van der Meule.

Photocredit: Verena Blok

 

 

 

Yannick Noomen

Yannick Noomen is een Amsterdamse acteur, maker en artistiek leider van theatergezelschap Nineties. Daar creëert hij hedendaagse werken, waarbij hij de elementen van beeldende kunst, digitale media, literatuur, muziek en performance gebruikt en samensmelt, terwijl hij de theatercodes op een aangename manier ontregelt. In een poging om de huidige tijd wat minder ongrijpbaar te maken, verzamelen ze nieuwe perspectieven op onze steeds veranderende wereld en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan.Altijd op zoek naar nieuwe theatrale vormen die reflecteren op onze huidige tijdgeest, creëert Nineties zowel op als buiten de locatie, offline en online, voor grote mensenmassa’s en intieme groepen, omringd door koud beton of rood fluweel, vermenging van allerlei kunstdisciplines en meanderend tussen highbrow en popcultuur.

Voor de Vrijplaats Creating the Experience is Yannick mentor van Sander Veenhof.

 

Ysbrand D. van der werf

YSBRAND D. VAN DER WERF, Ph.D. is hoogleraar Functionele Neuroanatomie aan het Amsterdam UMC en hoofd van het Dept. Anatomie en neurowetenschappen. Hij behaalde zijn MSc in zowel biologie als psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, Nederland, promoveerde aan de Graduate School for Neurosciences in Amsterdam en heeft gewerkt aan McGill University in Montreal, Canada en het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Momenteel begeleidt hij een team van postdocs, promovendi en onderzoeksassistenten in het Amsterdam UMC. Hij werd gekozen in ‘De Jonge Akademie’, een platform voor jonge wetenschappers in de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij is voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Slaap-Waak Onderzoek (NSWO) en van de Assembly of National Sleep Societies (ANSS-ESRS) en is de auteur van een populair-wetenschappelijk boek over slaap in het Nederlands. Hij spreekt regelmatig voor leken en wetenschappelijk publiek en op internationale wetenschappelijke bijeenkomsten.

Zijn werk houdt zich voornamelijk bezig met het begrijpen van cognitieve functies van de hersenen, waarbij hij gebruik maakt van een breed scala aan technieken: neuroimaging (structurele en functionele MRI, PET, EEG, MEG), neuropsychologie en experimentele therapeutische interventies (transcraniële magnetische stimulatie, lichttherapie, slaaptherapie). Hij is hoofdonderzoeker van een internationaal multicenter beeldvormingsonderzoek naar de ziekte van Parkinson (ENIGMA-PD), leidt een onderzoekslijn naar neuroimaging bij hypersomnie en onderzoekt slaapstoornissen bij neurologische en psychiatrische aandoeningen.

Ysbrand is mentor van Vrijplaats deelnemer Farah Shretah.

Berte Spoelstra

Berthe Spoelstra is dramaturg, schrijver en studieleider van de Amsterdamse Regieopleiding.

Na een studie Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en Sorbonne in Parijs werkt ze als dramaturg samen met uiteenlopende makers en was huisdramaturg van onder andere Theatergroep Maccus (nu Maas), De Theatercompagnie en van 2007 tot 2021 van Frascati in Amsterdam. Ze was een van de oprichters van het online magazine Theater Schrift Lucifer, gaf les aan de UvA (Theaterwetenschap), Rietveld Akademie en de Toneelacademie Maastricht. In 2021-2022 was ze interim adviseur theater, film en dans bij het Prins Bernhard Cultuurfonds. Vanaf voorjaar 2022 is ze studieleider van de regieopleiding aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans. Ook schreef ze twee romans: Schemerland (2019) en Zwerm (2021), beide uitgegeven bij Van Oorschot.
Voor de Vrijplaats Creating the Experience is Berthe mentor van Victorine van Alphen.
Photocredit: Bas de Brouwer

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home