Zoeken en

Dana Linssen

Dana Linssen is filosoof en freelance filmcriticus, schrijver, curator en docent filmische kunsten en beleid uit Nederland.
Sinds 1997 werkt ze als vaste filmcriticus voor NRC Handelsblad (wekelijks schrijft ze recensies, interviews en andere artikelen over film en aanverwante audiovisuele kunsten). Dit omvat het bekijken van ongeveer 500 nieuwe films per jaar en het bijwonen van tussen de 6 – 10 internationale filmfestivals, meestal als criticus of als mentor van programma’s van jonge critici, moderator van Q & A’s en talkshows of als spreker op conferenties of panels, en af ​​en toe als een lid van de FIPRESCI-persjury.
Daarnaast was zij van 1998-2019 hoofdredacteur van onafhankelijk filmmagazine de Filmkrant. Nadat ze in het voorjaar van 2019 afscheid nam als hoofdredacteur om plaats te maken voor een jongere en meer diverse generatie stemmen, bleef ze een vaste bijdrage leveren aan de Filmkrant en initiatiefnemer en coach van Filmkrant Lab, een jaarrond oefenterrein voor jongeren. filmcritici.
Dana doceert filmgeschiedenis, analyse en theorie aan de Toneelacademie van ArtEZ Academie voor de Kunsten in Arnhem, de afdeling Audiovisuele Media en Writing for Pertormance aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Samen met Jan Pieter Ekker cureert ze sinds 2015 de Critics ‘Choice op het International Film Festival Rotterdam, waar ze ongeveer tien video-essays per jaar laten maken voor het grote scherm. In datzelfde jaar richtten ze samen het nieuwe competitieprogramma Director’s Forum op het Nederlands Film Festival op, om een ​​raamwerk te creëren voor het bemiddelen van auteurscinema in Nederland, waar ze die festivalselectie de eerste 5 jaar programmeerden.
Sinds 2009 organiseert ze debatten, residencies en publicaties onder de naam The Slow Criticism Project, een ‘speelvorm’ voor vernieuwende kritiek en een tegenwicht tegen de commodificatie van filmjournalistiek.

Samen met Rogier Blok is Dana Linssen curator van de FilmForward Vrijplaats 2020 en met Winnie Roseval van de Vrijplaats 2021.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home