Hasse van Nunen
Hasse van Nunen is documentaireproducent binnen haar eigen bedrijf Een van de jongens (dat ze samen heeft met Renko Douze). In samenwerking met eigenzinnige makers met sterke visies, produceert ze betekenisvolle en artistiek hoogwaardige documentaires.
Vanuit die hoedanigheid voelde zij jaren geleden een sterke behoefte de maatschappij meer te doen opschudden met de documentaires die zij produceerde. En dus richtte zij, samen met Bernadette Kuiper, de Impact Academy (inmiddels Impact Makers) op; een sectorbrede samenwerking tussen fondsen, NPO, omroepen, producenten en documentairemakers om meer teweeg te brengen in de maatschappij met documentaires. Dit leverde een aantal nieuwe financieringsmogelijkheden op voor impacttrajecten en het introduceerde een voor Nederland tot dan toe nog onbekend vak, die van impactproducent.
Ondertussen is ze zelf ook aan het werk als impactproducent (naast dat ze nog steeds films produceert). Haar grootste succes tot nu toe is de impactcampagne rondom de documentaireserie Klassen.
Hasse van Nunen is spreker tijdens de Vrijplaats 2022.
Foto: Jean Counet
Jelani Isaacs
Jelani Isaacs is al meer dan 25 jaar werkzaam in de wereld van reclame, marketing en film. Met meer dan 2000 commercials, 10 speelfilms en meer dan 20 korte films en videoclips in zijn rugzak focussed hij zich nu met name op het ontwikkelen van nieuwe trajecten en mogelijkheden voor maatschappij gerelateerde problemen in de communicatie en media.
Verder deelt hij graag zijn kennis en vindt daar een docentenrol in diverse opleidingen en trainingen bij oa PlusPlusone en de Willem de Kooning Academie. In 2021 heeft hij met zijn bedrijf New Amsterdam de speelfilm De Oost en 2 afleveringen van de Disney serie Atlanta geproduceerd. Tevens NewAms op het punt een nieuw avontuur aan te gaan met het maken van een Amerikaanse periodefilm en zijn ze lead agency voor het Van Gogh Museum geworden.
Jelani Isaacs is mentor tijdens de Vrijplaats 2022 van Anouk Stilkenboom.
Maurice Trouwborst
Regisseur en scenarioschrijver Maurice Trouwborst studeerde in 2006 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht HKU. Zijn afstudeerfilm JEF won drie publieksprijzen op nationale festivals. Na zijn afstuderen regisseerde hij het televisiedrama URFELD, de kerstviral A MERRY HUNT en de televisieserie DAMES4. Ook regisseerde hij de sci-fi jeugdserie ZENITH, waarmee hij de Cinekid Lion Jury Award in 2017 won en genomineerd werd voor een Rockie Award op BANFF 2018. De serie werd verkocht aan Arte en uitgezonden in Duitsland en Frankrijk.
Sinds 2018 showt en regisseert hij de succesvolle jeugdserie DE REGELS VAN FLOOR, die wordt uitgezonden in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken, België en Frankrijk (winnaar Jury- en Audience Lion Awards op Cinekid, International Emmy Award voor Best Children’s Series). Zijn speelfilmdebuut CAPTAIN NOVA opende het 35e Cinekid Festival in 2021, en won daar de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm. De film was vanaf december 2021 te zien in de bioscoop en vanaf april 2022 bij Netflix.
Maurice Trouwborst is spreker tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives
Chee-Han & Reza Kartosen-Wong
Reza werkte als journalist/radiomaker voor onder meer De Wereldomroep en is nu docent media & cultuur aan de UvA en schrijver. In 2016 promoveerde hij op onderzoek naar de culturele identificaties en de mediaconsumptie van jonge Aziatische Nederlanders. Reza richt zich op thema’s als media & diversiteit en culturele identiteit. Daarover geeft hij lezingen en schrijft hij opiniestukken , columns en essays voor onder andere Het Parool en Trouw.Samen vormen Reza en Chee-Han Bongkar met Wongkar, een sociale onderneming die zich inzet voor een diverser en inclusiever media- en cultuurlandschap. Zo schreven ze de kinderboeken ‘Waar is mijn noedelsoep?!?’ en ‘Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!’ en hebben ze met uitgever ROSE Stories de Nederlandse vertaling van de New York Times-bestseller ‘Eyes that kiss in the corner’ uitgegeven. Ook maakten zij de awareness video #ikziewatjijnietziet over anti-Aziatisch racisme. Die video ging viral en won in 2021 een Zilveren Lamp ADCN.
Chee-Han en Reza zijn sprekers tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Marlijn Aarts
Marlijn heeft jarenlange ervaring bij de publieke omroep. Ze heeft aan veel verschillende programma’s gewerkt en is zowel online redacteur als YouTube-specialist. Ze is creatief op meerdere kanalen; van ‘Het Klokhuis’ tot de dramaserie ‘SKAM NL’.
Naast meewerken aan programma’s heeft ze ook het project ‘Maandverbond’ geïnitieerd.
Marlijn Aarts is spreker tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives
Lemohang Jeremiah Mosese
Lemohang Jeremiah Mosese heeft zijn roots in Lesotho, het land omringd door Zuid-Afrika, maar woont en werkt nu in Berlijn. Deze autodidactische filmmaker, scenarioschrijver en beeldend kunstenaar maakte de afgelopen jaren steevast grote indruk op toonaangevende filmfestivals als Venetië, Berlijn en Sundance.
Met films als ‘Mother I am Suffocating. This Is my Last Film About You’ (2018) en ‘This Is Not a Burial, It’s a Resurrection’ (2019) heeft hij bewezen een van de meest dynamische en originele stemmen in het hedendaagse filmlandschap te zijn. Qua vorm, stijl en thema balanceren zijn films tussen het persoonlijke en het universele en verbinden ze het postkoloniale landschap met eerdere orale verteltradities. Daarbij zoekt Mosese ook consequent naar avontuurlijke vormen en visuele combinaties.
Hij maakte deel uit van de gezamenlijke Eye / IFFR jubileumtentoonstelling Vive le cinema! in 2021 en was gastdocent bij de Master Artistiek Onderzoek in en door Cinema aan de Nederlandse Filmacademie.
Lemohang Jeremiah Mosese is mentor van Vrijplaats deelnemer Abhay Kumar.
Sam Gainsborough
Sam Gainsborough is mixed media-regisseur en studeerde Animatie aan de gelauwerde National Film and Television School in de UK. Zijn afstudeerfilm ‘Facing It’ won talloze internationale prijzen. In de jaren daarna heeft Sam zich ontwikkeld en zijn technische vaardigheden verfijnd, van 2d, cg, stop motion tot live action. Of het nu gaat om komedie of emotionele vertelling, zijn films hebben een conceptuele genialiteit waarin slimme trucs en technieken zijn verwerkt om het publiek te boeien.
Sam Gainsborough is mentor van Justin Bentvelsen van de Vrijplaats 2022.
Marnieke Klarus
Marnieke Klarus studeerde in 2012 af aan de Universiteit van Amsterdam – Master Film Studies. Ze is daarna aan de slag gegaan als programmamaker, producer en eindredacteur bij uiteenlopende programma’s, fictie producties en jeugdprojecten, voornamelijk bij de publieke omroep (NTR). Van jong jazztalent in New Generation en jeugdnatuurprogramma De Buitendienst tot de dramaserie SKAM NL. Op dit moment is zij als projectleider en coördinerend producer zowel inhoudelijk als productioneel verantwoordelijk voor fictieprojecten bij de NTR.
Marnieke Klarus is spreker tijdens de Vrijplaats Young Perspectives en mentor van Milou Rohde.
Erly Brugmans
Erly Brugmans is production designer en decorontwerper van vele films, dramaseries en theaterstukken, waaronder Iep!, De Daltons en Knofje. Ook is Erly sinds 2004 de production designer van de Sesamstraat waarvoor ze de karakteristieke Sesamstraat-set met broccolibomen ontwierp.
Naast production design werkte ze samen met Emile de Cock en maakte illustraties voor verschillende Sesamstraat-boeken.
Erly is mentor van Vrijplaats Young Perspectives deelnemers Cheryl Asruf.
Eskil Vogt
Eskil Vogt is een Noorse filmregisseur en scenarioschrijver. Hij is studeerde regie aan La Fémis in Parijs, een van Europa’s meest prestigieuze filmscholen.
Eskil Vogt schreef en regisseerde de dramafilm ‘Blind’, die werd vertoond op het Sundance Film Festival 2014 en de World Cinema Screenwriting Award ontving. De film werd bekroond met het Europa Cinemas Label op het 64e Internationale Filmfestival van Berlijn.
Zijn film ‘The Innocents’ (2021) werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes en Vogt werd genomineerd voor de Academy Award voor Best Original Screenplay bij de 94e Academy Awards.
Ook schreef Eskil Vogt de scenario’s voor Reprise (2006), Oslo, 31 augustus (2011), Louder Than Bombs (2015), The Worst Person in the World (2021), die allemaal werden geregisseerd door Joachim Trier.
Eskil Vogt is spreker tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives
Dana Linssen
Dana Linssen is filmjournalist en schrijver. Ze is vaste medewerker van de filmredactie van NRC en publiceert van tijd tot tijd in de Filmkrant, het blad waarvan ze twintig jaar hoofdredacteur en uitgever was. Sinds 2020 is de betrokken bij FilmForward als curator van de Vrijplaats Residency. Ze doceert film aan de ArtEZ Toneelschool en de HKU, is mentor van de Berlinale Talent Press en de Sarajevo Talent Press, lid van de selectiecommissie van de Berlinale Talents, samen met Jan Pieter Ekker curator van de Critics’ Choice @ IFFR waar zij zo’n vijftig video-essays voor het grote doek maakten en produceerden, samen stonden zij ook aan de wieg van het Forum van de Regisseurs op het NFF van 2015-2019. Voor haar werk als filmcriticus en hoofdredacteur kreeg ze in 2009 de Louis Hartlooper Prijs en in 2018 het Zilveren Roosje. Tot haar langere publicaties behoren boeken over Chantal Akerman, Jem Cohen, Christoph Girardet & Matthias Müller, Sara Rajaei, Fiona Tan, Béla Tarr en Apichatpong Weerasethakul. In 2015 schreef ze het libretto van deeltjescantate Creator / Destroyer van componist Maarten Ornstein over de ontdekking van het Higgs-deeltje en in 2022 ging haar toneelstuk KROON over PTSS in première bij Het Zuidelijk Toneel. Zij is tevens tijdreiziger.
Dana was kwartiermaker tijdens de start-up-fase van FilmForward van 2019 tot 2022 waarvoor ze nu nog curator is van de Vrijplaats-residency.
Beri Shalmashi
Beri Shalmashi is scenarist en regisseur, ze studeerde af aan de Nederlandse Filmacademie en behaalde haar MA aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Shalmashi’s film Mama werd genomineerd voor een Gouden Kalf en ze won de prestigieuze Zilveren Camera voor Storytelling met het interactieve verhaal Big Village. Onlangs maakte ze voor Frontlinie (VPRO) de aflevering Aan de rand van de revolutie, over Koerdistan en Iran. Haar scenario voor de telefilm Casting Call wordt op dit moment verfilmd. Shalmashi geeft regelmatig les aan verschillende filmopleidingen, werkt als interim filmconsulent voor het Nederlands Filmfonds en is directeur van programmabureau Avanti.
Beri Shalmashi is moderator bij de workshop Meerstemmig Storytelling, samensteller van en spreker bij de masterclass Productie voor Generation Inclusion 2021 en mentor van Vrijplaats deelnemers Louis Hothothot en Isis Cabolet.
Voor de Vrijplaats Creating the Experience is Beri mentor van Ryan Cherewaty.
Mitchell Esajas
Mitchell Esajas studeerde Bedrijfskunde en Antropologie. Hij is medeoprichter New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals van diverse culturele achtergronden. Vanuit NUC is hij als duizendpoot betrokken bij verschillende initiatieven die bijdragen aan de dekolonisering van het onderwijs, diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt en het opzetten van The Black Archives. The Black Archives is een een archief dat zich richt op geschiedenis, cultuur en literatuur van zwarte mensen in Nederland, en daarbuiten. Zijn motto is Strictly Positivity: gebruik je creativiteit om negativiteit om te zetten in positiviteit.
Mitchell Esajas is spreker tijdens de Vrijplaats 2021 en de Vrijplaats 2022, en is mentor van Vrijplaats deelnemer Ashanti Vrede en Jeanine Cronie.
Voor de Vrijplaats Creating the Experience is Mitchell zowel spreker als mentor van Bouba Dola.
Winnie Roseval
Winnie Roseval heeft een master Humanistiek en werkt als onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education aan de Haagse Hogeschool waar ze o.a. werkt aan de ontwikkeling van de Inclusivity Pathway Training en het Student Branch team coördineert.
Daarnaast geeft Winnie regelmatig gastcolleges filosofie, workshops en trainingen. Ze ziet het als haar missie om werelden te verenigen die niet altijd verenigbaar lijken, en mensen bewust te maken van het belang van de context waarin ieder individu geboren wordt en opgroeit. Deze positie is namelijk bepalend voor hoe we de wereld zien en ervaren. Bewustzijn hiervan is noodzakelijk om ruimte te maken voor andere perspectieven en deze toe te kunnen voegen aan het grotere verhaal.
Winnie Roseval is programma manager van en spreker tijdens de workshop Meerstemmig Storytelling 2020 en 2021 en curator van de Vrijplaats 2021 en de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Noël Loozen & Guus Kaandorp
Noël Loozen (1983) is regisseur en maakte o.a. de korte films Spoetnik (2005) en Botanica (2017) en de televisiefilm Limburgia (2017). Momenteel is hij bezig met het schrijven van zijn speelfilmdebuut Crapule. Naast zijn werk als regisseur is Noël fotograaf en geeft hij les op verschillende kunstacademie’s.
Guus Kaandorp (1986) studeerde in 2011 af als fotograaf aan de KABK. Hij exposeerde in o.a. het Nederlands Fotomuseum en Foam – eerst solo, van 2013 tot 2017 als helft van Otto Kaan. Momenteel is hij werkzaam als fotograaf, filmer, art director, muzikant, en, niet onbelangrijk in het kader van deze Vrijplaats, (storyboard)tekenaar. Hij hoopt deze periode de eerste stappen te zetten van een eerste graphic novel.
Noël Loozen & Guus Kaandorp zijn sprekers tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Jeannine Valeriano
Jeannine Valeriano is schrijver, zanger, spoken word performer en actrice. Vanaf de jaren negentig begon ze na een studie aan de Amsterdamse Theaterschool/Kleinkunstacademie, haar carrière als actrice. Vanaf 2007 is Jeannine te zien in een vorm die een combinatie van meerdere disciplines mogelijk maakt. Nu verhaalt ze emoties met haar stem, met eigen werk in een combinatie van songs en spoken word. Sprekend, zingend en zing-zeggend, waardoor een nieuwe wereld van klank en betekenis zich opent.
Mede dankzij haar brede culturele achtergrond – opgegroeid in Nederland, met Antilliaanse, Joodse, Spaanse én inheems-Amerikaanse roots – vertelt ze verhalen vanuit een eigenzinnig perspectief die de wereld zoals we hem kennen onderuit trekt.
Jeannine onderzoekt de grenzen tussen taal en muziek. Als schrijver, zangeres en performer was ze te zien in theater- en concertzalen. Ze ontwikkelde ondermeer Spoken Beat Night (2010-2020) met een vast team, een reeks cross-over taalconcerten met bijzondere gasten, meeslepende woordvoerders uit de wereld van de muziek, literatuur en wetenschap. Spoken Beat Night bestond uit 36 nieuw gemaakte producties die te zien waren in o.a. Bimhuis, Brainwashfestival, Het forum on European Culture in samenwerking met de Balie.
Ze schreef teksten en libretti voor performances, concerten, hoorspelen en muziektheater-producties. Als docent helpt ze ook andere mensen om hun stem naar buiten te brengen; ze gaf diverse masterclasses en workshops liedperformance, spoken word en songwriting op verschillende conservatoria. Voor de opleiding muzikant/producer in Rotterdam ontwikkelde ze een compleet curriculum.
In GYROKINESIS® – een oefenprogramma ontwikkeld door danser Juliu Horvat, vond Jeannine dé verbindende factor om haar stem optimaal naar buiten te kunnen brengen – als schrijver, performer en zanger – en om met een natuurlijke présence op een podium te kunnen staan, waardoor alles ademt. Sinds 2015 is ze naast haar uitvoerende werkzaamheden, een gecertificeerd trainer.
Jeannine Valeriano is tijdens de Vrijplaats 2021 – Positionality en de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives betrokken als vocal coach en geeft zangles aan de deelnemers.
Foto: Friso Keuris
Emma de Swaef
Emma De Swaef is gespecialiseerd in het maken van stop-motion en poppen; haar favoriete werkmaterialen zijn wol, vilt en textiel.
Samen met Marc James Roels maakte ze in 2012 de korte film ‘Oh Willy…’, een stop-motion short die 80 internationale prijzen won, waaronder de Cartoon d’Or en een Cézar-nominatie. Marc & Emma maakten vervolgens de middellange film ‘Ce Magnifique Gâteau!’ die in première ging op de regisseurs Fortnight in Cannes, TIFF en Telluride en een release kreeg in België, Nederland en de VS.
In 2022 hebben ze het eerste hoofdstuk geregisseerd van de met een Emmy bekroonde anthologiefilm ‘The House’ voor Netflix. Ze zijn gevestigd in Antwerpen, België.
Emma de Swaef is spreker tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives
Ido Abram
Ido Abram is directeur van SEE NL en adjunct-directeur van Eye Filmmuseum. SEE NL (een samenwerking tussen het Filmfonds en Eye) is verantwoordelijk voor de internationale promotie van de Nederlandse film, filmprofessionals en filmcultuur. Eye Filmmuseum is het nationale filmmuseum en filmarchief met een collectie van meer dan 54.000 films uit Nederland en de rest van de wereld.
Voordat Ido bij Eye en SEE NL kwam werken, was hij directeur van het Binger Filmlab en directeur van de CineMart, de coproductiemarkt van het International Film Festival Rotterdam. Abram zit in de Raad van Advies van het Cinekid Festival en in de besturen van ACE Producers, het Nederlands Filmtheater Overleg en Moving Arts Centrum Amsterdam.
Ido Abram is spreker tijdens de Vrijplaats 2021 – Positionality en de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Mascha Halberstad
Mascha Halberstad volgde de ArtEZ kunstacademie in Arnhem. Ze maakte animaties voor verschillende speelfilms, waaronder PATAJE OORLOG (Berlinale Generation 2012) en HOE OVERLEEF IK… Daarna regisseerde ze o.a. de korte animatiefilm DAG MENEER DE VRIES en de 13-delige animatieserie PICKNICK MET TAART naar de boeken van Thé Tjong-Khing, bekroond met de Cinekid Kinderkast Fiction – Juryprijs 2013. Haar film MUNYA IN MIJ won de Grand Jury Prize van het BANFF Wereldmediafestival.
In 2015 vroeg Liam Howlett van The Prodigy haar om een videoclip te maken voor het nummer WILD FRONTIER. Daarna regisseerde ze verschillende korte films, de serie VOS & HAAS en het hilarische DE GROTE HUMMIMUMMI KERST SPECIAL. Momenteel draait haar eerste lange stopmotion speelfilm KNOR in de bioscoop, Hiervan maakte ze ook een korte muzikale prequel van getiteld KONING WORST.
Samen met producent Marleen Slot richtte ze de animatiestudio Holy Motion op, een studio van 600m2 waar ze de stopmotionfilm KNOR hebben geanimeerd en waar nog veel meer stopmotionfilms in de speelfilm zullen worden geproduceerd.
Mascha Halberstad is mentor van Vrijplaats deelnemer Anne Piet Hofstede.
Signe Zeilich-Jensen
Signe is sinds 1990 actief in de kinderfilm en -media. Ze heeft ervaring als inkoper en commissioning editor bij de Nederlandse publieke omroep KRO en Nickelodeon Benelux. Signe werkte ook als programmeur en hoofd industrie bij het kinderfilm- en mediafestival Cinekid en als hoofd van het coproductieplatform Holland Film Meeting van het Nederlands Film Festival. Momenteel werkt zij als script consult en adviseur bij o.a. Torino FilmLab, IDFA, Meetings on the Bridge en de Frankfurter Buchmesse. Signe sloot in december 2021 haar 5-jarige termijn af als consulent speelfilms bij het Nederlands Filmfonds, met een focus op jeugd- en familiefilm.
Signe Zeilich-Jensen is spreker tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives
Rogier Klomp
Rogier werkte als grafisch journalist bij NRC Handelsblad en produceerde animaties voor meerdere VPRO Tegenlicht-documentaires en andere tv-series. Verder is hij docent aan verschillende kunstacademies en was hij een van de begeleiders van de masterclass Sandberg@Mediapark voor de edities Technology as Religion (2018) en Artificial Imagination (2019).
Rogier is samen met Dana Linssen curator van de FilmForward Vrijplaats 2020 en Vrijplaats 2021 – Positionality.
Rogier is expert tijdens de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Quirine Racké & Helena Muskens
Quirine Racké & Helena Muskens maken films en documentaires. In hun werk onderzoeken zij de thema’s identiteit en gemeenschap (community) en de invloed van de media op de realiteit. Zij maakten o.a. de documentaires Celebration (over het stadje van Disney in Florida), Come Back Kate (over de fans van de zangeres Kate Bush) en I Love Venice (over de transformatie van de historische oude binnenstad van Venetië in een pretpark). Momenteel werken ze aan een speelfilm Floating (over ontworteling in een geglobaliseerde wereld) en aan de documentaire Crazy Amsterdam (over de transformatie van de Amsterdamse binnenstad).
De films en documentaires van Quirine en Helena worden nationaal en internationaal getoond tijdens filmfestivals, op televisie en internetplatforms en in musea. Hun werk is bijvoorbeeld getoond op filmfestivals als IDFA en IFFR en in het buitenland tijdens New York Film Festival, LA Freewaves in Los Angeles en TIFF Roemenië. Hun documentaires zijn uitgezonden door NTR en VPRO en internationaal door o.a. Sundance TV USA, SVT Zweden, Yle Finland, France 5, RTE Ierland, Amazon India en Bilibili China. Daarnaast is hun werk te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam, Getty Center Los Angeles en Guggenheim Museum Bilbao. Een aantal werken van Quirine en Helena is aangekocht door Harvard, Stanford en Princeton University.
Quirine Racké & Helena Muskens zijn sprekers tijdens de Vrijplaats 2020 – De Nieuwe Wildernis en de Vrijplaats 2022 – Young Perspectives.
Foto: Thijs Wolzak