codes
Stichting FilmForward is een stichting zonder winstoogmerk. We onderschrijven de Governance Code Cultuur, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit en Inclusie.
Governance Code Cultuur
De Governance Code Cultuur biedt een kader voor goed toezicht en bestuur. FilmForward onderschrijft de Governance Code Cultuur en ziet er actief op toe dat de organisatie de principes van deze code toepast.
Bestuursmodel
De stichting heeft een directeur, Marit van den Elshout, die opereert onder de verantwoordelijkheid van het stichtingsbestuur. Het bestuur bestaat, volgens de statuten, uit minimaal 2 en maximaal 5 personen. De huidige bestuursleden zijn aangesteld voor een termijn van drie jaar.
Het bestuur is eindverantwoordelijk voor de organisatie en heeft verschillende taken op het gebied van beleidsontwikkeling, financiën en personele organisatie gedelegeerd aan de directeur.
Het bestuur stelt in de beleidsnota de missie en visie van FilmForward vast, voor de betreffende periode. Dit geldt ook voor de jaarlijkse begroting en het financieringsplan. In de beleidsnota staan de taken en activiteiten van de organisatie beschreven. In de toekomst zal de beleidsnota aangepast worden op het kader van de structurele subsidiëring van het ministerie van OCW BIS. Voor dit doel zijn bijeenkomsten georganiseerd met nationale en internationale experts en stakeholders, deze uitkomsten worden hierin meegewogen.
Het bestuur is eindverantwoordelijk voor de naleving van de directeur van alle relevante wet- en
regelgeving en in het bijzonder voor de vervulling van de wettelijke taken die verbonden zijn aan (overheids)subsidiëring.
De bestuursleden doen opgave van hun overige functies. Deze zijn opgenomen in een bijlage bij het jaarverslag. Hiervoor geldt dat voorafgaande toestemming van de overige bestuursleden vereist is bij betaalde nevenfuncties en bij onbetaalde nevenfuncties die een potentieel tegenstrijdig belang hebben.
Directiereglement
In het (nog te ontwerpen) directiereglement zijn de taken en bevoegdheden van
directie en bestuur vastgelegd, alsmede de onderlinge samenhang en de onderlinge taak- en werkverdeling.
Code Diversiteit & Inclusie
FilmForward onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie.
FilmForward streeft er voortdurend naar om een toegankelijke plek te zijn, ongeacht de etnische, culturele en religieuze achtergrond, genderidentiteit, leeftijd, opleidingsniveau of beperking van mensen. De toegankelijkheid van het kantoor en de locaties waar de activiteiten plaatsvinden, zijn geheel afhankelijk van de faciliteiten op die locaties. Hier wordt, als dit mogelijk is, altijd rekening mee gehouden.
FilmForward vindt een inclusief personeelsbestand heel belangrijk. Bij gelijke geschiktheid hebben kandidaten uit ondergerepresenteerde groepen de voorkeur. Hierbij worden competenties die niet-direct vakinhoudelijk zijn serieus meegenomen in de beoordeling van de kandidaten.
FilmForward ziet het als haar taak om een voortrekkersrol te vervullen in het verder wegnemen van barrières voor nieuwe toetreders, zoals mensen van kleur, autodidacten, mensen met een handicap, mensen die zich identificeren als LGBTQ+ of mensen die toevallig niet in de randstad wonen. Deze opsomming is verre van uitputtend, uitsluitend of beperkend.
De activiteiten Diversiteit en Inclusie zijn ook gericht op het herkennen van de eigen bias
(Positionality-trainingen) en de behoeftes van ondergerepresenteerde makers om voor en met hen betere zichtbaarheid en netwerkwerkmogelijkheden te creëren.
Fair Practice Code
FilmForward onderschrijft de Code Fair Practice. We erkennen en honoreren collectieve afspraken en het belang van een collectieve verantwoordelijkheid in de filmsector. Voor zover het niet strijdig is met de toepassing van de AVG, zijn we voorstander van openheid op dit punt in onze beleid en bedrijfsvoering.
Hierin speelt de overheid, c.q. door de overheid gefinancierde fondsen (als het Filmfonds) een belangrijke rol. Bovenstaande is alleen mogelijk voor zover de financiering het toelaat.
De salariëring van het personeel vindt plaats in overeenstemming met de, voor de audiovisuele markt, gebruikelijke normen. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of we de salariëring aan kunnen laten sluiten bij het loongebouw van podiumkunsten, net zoals dit het geval is bij filmfestivals.
De beloning van kunstenaars/artiesten/docenten/gesprekleiders en dergelijke vindt plaats in
overeenstemming met de richtlijnen van het Mondriaan Fonds, dan wel op basis van hun
marktwaarde. Deskundigen (zoals docenten en gespreksleiders) en stagiairs ontvangen vergoedingen die overeenkomen met de bedragen die gelijksoortige culturele instellingen betalen.
FilmForward onderschrijft het beleid dat inzet op realistische beloning en arbeidsvoorwaarden, groei en ontwikkeling van menselijk kapitaal. Een belangrijke randvoorwaarde hierbij is dat de overheid voldoende middelen beschikbaar stelt om arbeid ook in de toekomst passend te kunnen blijven belonen.