Zoeken en

Netwerken & samenwerken

FilmForward werkt samen met o.a. festivals, broedplaatsen, vak- en brancheverenigingen, fondsen en individuele makers om vraag en aanbod van talent- en skillsprogramma’s beter op elkaar af te stemmen. En wordt onderzocht welke bestaande programma’s kunnen worden uitgebreid, versterkt en breder toegankelijk gemaakt.

Sinds de oprichting in 2020 heeft FilmForward met diverse stakeholders en organisaties programma’s ontwikkeld en georganiseerd, om training te bevorderen en ervoor te zorgen dat de sector innoveert en inclusiever wordt.

 • Meerstemmig Storytelling
  Samen met o.a. Aanjager Kleur, Cinéart, DAFF, Eye, IFFR, Gusto Entertainment, NFF, Rose Stories zijn vanaf 2020 workshops  georganiseerd waarin deelnemers op zoek gaan naar hun eigen ‘positionality’ als maker: waar sta je ten opzichte van het dominante en andere verhaal? Hoe kun je je films diverser en inclusiever maken?
 • Black Hair & Make-up
  In samenwerking met ACM, de vakvereniging van Art, Costume en Make-up & Hair Professionals, is een introductie workshop opgezet voor visagisten, make-up en haarartiesten (MUAH’s), die meer kennis en vaardigheden willen leren om ‘Black Hair en Make-up’ voor dark skintones te verzorgen. En om bewustzijn te creëren zodat cast en crew in de toekomst beter op elkaar afgestemd zijn op wat nodig is om een personage met dark skintone tot zijn/haar recht te laten komen.
 • Post-Production Workshop
  In samenwerking met APostLab en Cinesud, en met steun van het Nederlands Filmfonds en Creative Europe, is een workshop georganiseerd over hoe we onze sector compatibel kunnen maken met de nieuwe praktijk, waar postproductie steeds vaker begint in de preproductie.
 • Owning The Plan
  Vanwege de grote vraag naar bijscholing over het produceren en budgetteren van complexe internationale films en series is in samenwerking met CFAP, Filmfonds en We Are Playground een workshop georganiseerd voor lineproducers, first AD’s en budgetcontrollers die hun kennis en vaardigheden naar een internationaal niveau willen tillen.
 • Workshops Covid Manager On Set
  De nieuwe veiligheidsmaatregelen ten gevolge van Covid-19 brachten nieuwe regels op film- en tv-sets met zich mee. In samenwerking met CFAP, Filmfonds, NAPA, NCP, NFF werd deze workshop opgezet om professionals te informeren over en trainen in de nieuwe functies die dat met zich meebracht.
 • Created By
  In samenwerking met AVROTROS, Netflix, Netwerk Scenarioschrijvers/Auteursbond, New Noardic Wave en het Noordelijk Filmfestival werd een meerdaagse workshop voor ‘creators’ van ‘serialtelevision’ georganiseerd. Wat is de rol van deze zogeheten creators, soms ook showrunners genoemd? Hoe werkt dat internationaal? En welke best practices zijn ook voor Nederlands zinvol?

Ook ondersteunt, verbindt en versterkt FilmForward diverse initiatieven ten behoeve van de doorlopende ontwikkeling van talent en vakmatige vaardigheden.

 • Screen Talent NL
  Samen met CineSud, Limburg Film Office, New Noardic Wave, Screen Noord, We Are Playgrounds (Brabant), MACA (Noord-Holland) en Machinerie (Utrecht), is een nieuw netwerk opgezet van regionale talent- en productiehubs. Screen Talent NL richt zich op de interregionale afstemming, ontwikkeling van en samenwerking tussen de regionale talent- en productie initiatieven verspreid over het land. Het netwerk gaat uit van gelijke toegang voor filmtalent uit heel Nederland om een diverser, inclusiever en kansengelijk speelveld te creeëren, waar talent in alle disciplines zich kan ontwikkelen en groeien en waarin verhalen en makers uit heel het land gelijke kansen krijgen. FilmForward richt zich hierbij op de verbinding, uitwisseling en doorstroming van regionale initiatieven naar het landelijke en internationale niveau.
 • Generation inclusion
  Onder leiding van productiehuis en talentontwikkelaar ROSE stories en in samenwerking met FilmForward, diverse streamers, omroepen en het Filmfonds is het talentontwikkelingstraject  Generation Inclusion gelanceerd. Generation Inclusion heeft als doel een nieuwe generatie makers ruim baan te geven en hun stem te laten horen en het medialandschap inclusiever te maken. Een landschap waarin iedereen zichzelf herkent in de vertelde verhalen, in series en in films en waarin iedereen filmmaker kan zijn, ongeacht afkomst, opleiding of ervaring.
 • New Producers Academy (NPA)
  Op initiatief van filmmaker en producer Claudio Montesano Casillas, filmmaker Loretta van der Horst en impact manager Yassin Karmoudi is een nieuw initiatief voor aspirant-producers met een diverse achtergrond opgezet. New Producers Academy biedt een programma waar de geselecteerde deelnemers de ruimte, middelen en financiële zekerheid krijgen om zich als filmproducent te ontwikkelen. New Producers Academy gaat een nieuwe lichting van filmproducent opleiden die een exponentieel effect zullen hebben op de industrie, door hun eigen netwerk en authentieke kijk op de wereld in te zetten. Hoe meer producenten met een diverse achtergrond, hoe beter het bereik zal zijn naar diverse regisseurs, cameramensen, scenaristen, etc. FilmForward ondersteunt het initiatief door de verbinding met landelijke en internationale programma’s en financiële netwerken.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home