Created By

Data20 oktober – 15 november 2020
LocatieOnline en op locatie (TBA)
Kosten€300,- excl. 21% BTW / incl. verblijfkosten naar het Noordelijk Film Festival  *
Deadline voor aanmeldenDe aanmelding is gesloten

Introductie

Houd de website in de gaten voor updates van het programma.

CREATED BY is een workshop over wat het betekent om Showrunner te zijn. De workshop bestaat uit een 6-daags online event met casestudies, panel discussies en masterclasses. En aansluitend een aantal (live) bijeenkomsten op locatie gedurende 2 dagen, tijdens het Noordelijk Film Festival.

Created by is een samenwerking tussen Netflix, AvroTros, New Noardic Wave, Het Netwerk Scenarioschrijvers, powered by FilmFoward.

Sprekers tijdens Created By (a.o): Chris Mack (Director Licensing Creative Talent Investment and Development of Netflix), Lina Brouneus (Director Licensing of Netflix), Neal Baer (ER, Law & Order SVU, Under The Dome, Designated Survivor), Jake Coburn (Gossip Girl, Arrow, Quantico), M-K Kennedy (Director Physical Production at Netflix), Leo de Wolff (Manager Post Production at Netflix), Gillian Mackie (Manager VFX at Netflix) en Mike Robin (Producer/Director Nip-Tuck, Major Crimes), Frans van Gestel en Laurette Schillings (Topkapi Films)

Of je ze nu showrunners of creators noemt, in Nederland is deze functie nog een relatief nieuw begrip. Wat doet een creator nu precies en hoe stuur je een writersroom, productieteam of een editor aan?

Tijdens deze workshop voor schrijvers en schrijver-regisseurs kun je je vaardigheden verder ontwikkelen om op doeltreffende wijze de creatieve integriteit van een serie te bewaken. Tijdens de workshop kom je in contact met experts van over de hele wereld met wie zowel de overeenkomsten als verschillen tussen internationale en Nederlandse perspectieven op verschillende onderwerpen worden uitgelicht.

Gedurende 4 weken leer je over het leiden van een writersroom; van productie en post-productie tot het aanleveren van de show. Hoe organiseer je overeenstemming met de creatieve verwachtingen van partners? Wat zijn de productionele parameters, ethische standaarden van fair practice, inclusiviteit en diversiteit? En wat betekent het om binnen budget blijven en om te moeten gaan met deadlines?

De workshop bestaat uit verschillende sessies, casestudies en plenaire masterclasses. De eerste drie weken (a 2 halve dagen per week) zijn online. De geselecteerde deelnemers wordt gevraagd voor aanvang van de workshop verschillende series te kijken en een beat sheet van een aflevering in te sturen. Deze zal tijdens een writersroom sessie als materiaal worden gebruikt.

 • In de eerste week leer je hoe je je ideeën vormgeeft en pitcht. Met o.a. Chris Mack (Director Licensing Creative Talent Investment and Development of Netflix) en Lina Brouneus (Director Licensing of Netflix).
 • In de tweede week leer je hoe je een writersroom opricht, leidt en de potentie maximaliseert. Met o. a. Neal Baer (ER, Law & Order SVU, Under The Dome, Designated Survivor) en Jake Coburn (Gossip Girl, Arrow, Quantico).
 • In de derde week leer je meer over het budget, de productie en post-productie proces voor een serie. Met o.a. M-K Kennedy (Director Physical Production at Netflix), Leo de Wolff (Manager Post Production at Netflix), Gillian Mackie (Manager VFX at Netflix) en Mike Robin (Producer/Director Nip-Tuck, Major Crimes).
 • In de vierde week worden er live event georganiseerd op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden, in samenwerking met New Noardic Wave

De workshop is voor schrijvers en schrijver-regisseurs, bij voorkeur met ervaring op (limited run) series, maar dit is niet vereist.
De workshop is inclusief, er wordt gestreefd naar een diverse samenstelling van talent.

Deelnemers zullen worden geselecteerd door een onafhankelijke commissie bestaande uit professionals uit het werkveld.
De workshop is besloten (alleen toegankelijk voor de geselecteerde deelnemers). Een deel van de sessies zal toegankelijk zijn voor toehoorders: houd de website in de gaten voor meer informatie.

Deze workshop is gemaakt in samenwerking met Netflix, Netwerk Scenarioschrijvers, AvroTros, New Noardic Wave.
Powered by FilmForward

 • 4-weekse workshop:
  • Week 1-3 zijn er 2 online sessies per week van ongeveer een halve dag per sessie.
   Data: 20 & 22 oktober, 27 & 28 oktober, 3 & 5 november (TBC)
   De meeste sessies zijn besloten voor de geselecteerde deelnemers.
   Een aantal sessies is openbaar: houd de website in de gaten voor meer informatie.
  • Week 4: 2 sessies op locatie tijdens het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden
   Data: 11 – 15 november (TBC)
 • 12 deelnemers
 • Voertaal: Engels
 • Tijdbesteding: voorbereiding van 2 dagen + online workshop van 6 sessies van 4 uur per dag + 2 dagen tijdens het live event in  week 4
 • De selectie wordt op 21 september bekend gemaakt en kandidaten ingelicht
 • Kandidaten kunnen worden gecontacteerd voor aanvullende vragen.

 

* De cursus wordt medegefinancierd door het FilmFonds. Je komt daardoor niet in aanmerking voor subsidie van het FilmFonds.

In speciale gevallen is er een beurs beschikbaar voor een tegemoetkoming in de kosten van de workshop. Stuur ons, als je hiervoor in aanmerking wilt komen, na het indienen van je online aanmelding, een email met motivatie naar info@filmforward.nl o.v.v. ‘Motivatie Beurs Created by, a Workshop’.

Foto © Almicheal Fraay

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief