Introductie
De noodzaak tot inclusieve en diverse verhalen is groot. Maar wie vertelt ze? En met en voor wie?
In deze nieuwe editie van de workshop Meerstemmig Storytelling gaan we aan de slag met tools en training om ons bewust te maken van en op zoek te gaan naar onze eigen ‘positionality’. Positionality komt oorspronkelijk uit de antropologie, en is een manier om te onderzoeken vanuit welke positie we verhalen vertellen en hoe ze zich verhouden tot sociaal dominante en ondergerepresenteerde verhalen. In deze training gaat het om de manier waarop persoonlijke context en inhoudelijke content elkaar in elk project versterken, verrijken en uitdagen.
Meerstemmig Storytelling is daarom voor iedereen die te maken heeft met het vertellen, vormgeven, maken en vertonen van film- en audiovisuele producties. Van scenaristen, script coaches en regisseurs, tot producenten, distributeurs en vertoners en iedereen van het visuele team van production designers tot cameramensen.
Tijdens deze driedaagse workshop staan vragen centraal rondom representatie, diversiteit en inclusie die bij het maken van een film- of audiovisueel project naar voren komen. Samen gaan we op zoek naar de verschillende lenzen waardoor je naar de wereld kunt kijken. Dit doen we aan de hand van inspirerende voorbeelden en case studies, maar ook aan de hand van een eigen project. Dit kan een project in ontwikkeling zijn, of een bestaande productie waarin je tegen deze vragen bent aangelopen.
De workshop wordt geleid door Winnie Roseval (consultant diversiteit & inclusie en onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education, Haagse Hogeschool).
Opzet workshop
- 16 juni (namiddag of avond): case study Rocks
- 17 juni (hele dag): Positionality training & case study Buladó
- 22 juni (hele dag): Eigen casus of project en gastspreker Naomi van Stapele
16 juni
We starten de workshop met de vertoning van de Britse film Rocks, een wereldwijd festivalsucces en dit jaar genomineerd voor maar liefst zeven BAFTA’s. En een nabespreking met twee van de makers Anu Henriques en Hannah Price.
De film over een vriendinnengroep op een middelbare school in Oost-Londen is een prachtig voorbeeld van community building en inclusiviteit in alle lagen van het productieproces. Van research, tot regie en vervolgtrajecten voor de jonge talenten. Na het voltooien van de film startte het productieteam een non-profit organisatie waarmee ze op een duurzame manier investeren in inclusief filmmaken.
17 juni
Tijdens de tweede dag bespreken we onder leiding van filosoof en onderzoeker inclusiviteit Winnie Roseval hoe we ruimte kunnen maken voor verhalen en perspectieven die voorheen op stigmatiserende wijze, of helemaal niet, zijn verteld. Wat kunnen wij, als verhalenmakers en -vertellers, doen om het narratief te verbreden en andere perspectieven in verhalen te verweven?
Om deze vraag te beantwoorden onderzoeken we ook hoe ons perspectief is ontstaan en wat onze verantwoordelijkheden zijn om voor een nieuwe vorm van inclusief storytelling te zorgen. De training gaat in op het verbinden van persoonlijke context en inhoudelijke content.
De dag wordt afgesloten met een gesprek met filmmaker Eché Janga en scenarioschrijver Esther Duysker van Buladó, die vorig jaar het Gouden Kalf voor Beste Nederlandse Film won. Voor Buladó lieten zij zich inspireren door de overgeleverde verhalen van tot slaafgemaakten die wegvluchten uit de zoutmijnen op Curaçao.
22 juni
De derde dag staat in het teken van een eigen praktijkvoorbeeld. Dit kan een project in ontwikkeling zijn, een lopend project of een reeds voltooid project waarin je specifiek tegen iets bent aangelopen of je in een ongemakkelijke situatie hebt gevoeld. Winnie Roseval zal deze projecten en situaties met jullie analyseren en tools geven om er mee om te gaan.
Onderzoeker, socioloog en antropoloog Naomi van Stapele (lector Inclusive Education aan de Haagse Hogeschool) geeft vanuit haar beroepspraktijk inzicht in het ‘ruimte maken’ voor andere verhalen en manieren om dit door middel van research te versterken. Haar werkwijze is community-led, waarbij de onderzoeksgroep altijd onderdeel is van het proces en meebepalen hoe het onderzoek vorm krijgt. In Nairobi, Kenia, onder andere doet zij community-led onderzoek met en door gangs.
Op deze dag werken we geïnspireerd door de sprekers toe naar tools en een handelingsplan voor de volgende stappen in je eigen maakproces.
Voor wie
Voor scenaristen, regisseurs, producenten, script coaches, production designers, cameramensen, distributeurs, vertoners en iedereen die betrokken is bij het vertellen, maken en vormgeven van film- en audiovisuele producties.
Partners en coaches
Meerstemmig Storytelling is een samenwerking van consultant diversiteit & inclusie Winnie Roseval, Generation Inclusion/Rose Stories, Dutch Academy for Film (DAFF), Dutch Directors Guild (DDG), Script Academy en Gusto Entertainment. Powered by FilmForward.
Sprekers en experts zijn onder andere consultant diversiteit & inclusie Winnie Roseval, onderzoeker, socioloog en antropoloog en lector Inclusive Education aan de Haagse Hogeschool Naomi van Stapele, twee van de makers van de film Rocks Anu Henriques en Hannah Price, en filmmaker Eché Janga en scenarioschrijver Esther Duysker (Buladó, winnaar Gouden Kalf Beste Film).
Lees hier het verslag van Meerstemming Storytelling 2020.
Praktische info
Ben je geïnteresseerd? Schrijf je in via het aanmeldformulier (zie button boven aan de pagina) en voeg een brief bij waarin je in het kort jezelf introduceert (wie ben je, wat doe je en wat zijn je ambities) en je motivatie om mee te doen aan de workshop. Heb je een specifieke casus/verhaal dat je mee wil nemen, laat dat dan ook weten.
- 3-daagse workshop op locatie (besloten sessies voor deelnemers)
16 juni : middag of avond
17 juni : hele dag
22 juni : hele dag
- 10 – 12 deelnemers
- Voertaal: Nederlands en Engels (case study Rocks)
- Deadline aanmelden: 19 mei
- De selectie wordt bekend gemaakt op 21 mei, alle kandidaten worden dan ingelicht.
* Meerstemmig Storytelling wordt mede gefinancierd door het Filmfonds. Je komt daardoor niet in aanmerking voor een bijdrage op het gebied van trainingsactiviteiten van het Filmfonds.
* In speciale gevallen is er een beurs beschikbaar voor een tegemoetkoming in de kosten van de workshop. Stuur ons, als je hiervoor in aanmerking wilt komen, na het indienen van je online aanmelding, een email met motivatie naar info@filmforward.nl o.v.v. ‘Motivatie tegemoetkoming kosten Meerstemmig Storytelling’.
Foto © Anas Khatib