Zoeken en

Meerstemmig Storytelling 2022

De aanmelding is gesloten

Data4, 5 en 14 april 2022LocatieEindhoven, Playgrounds office (met inachtneming van de geldende Covid-regels)Kosten€ 275,- (excl. 21% BTW) - via factuurDeadline voor aanmelden29 maart 2022

De noodzaak tot inclusieve en diverse verhalen is groot. Maar wie vertelt ze? En met en voor wie? In deze nieuwe editie van de workshop Meerstemmig Storytelling gaan we aan de slag met tools en training om ons bewust te maken van en op zoek te gaan naar onze eigen ‘positionality’. Positionality komt oorspronkelijk uit de antropologie, en is een manier om te onderzoeken vanuit welke positie we verhalen vertellen en hoe ze zich verhouden tot sociaal dominante en ondergerepresenteerde verhalen. In deze training gaat het om de manier waarop persoonlijke context en inhoudelijke content elkaar in elk project versterken, verrijken en uitdagen.

Meerstemmig Storytelling is daarom voor iedereen die te maken heeft met het vertellen, vormgeven, maken en vertonen van film- en audiovisuele producties. Van scenaristen, script coaches en regisseurs, tot producenten, distributeurs en vertoners en iedereen van het visuele team van production designers tot cameramensen.

Tijdens deze driedaagse workshop staan vragen centraal rondom representatie, diversiteit en inclusie die bij het maken van een film- of audiovisueel project naar voren komen. Samen gaan we op zoek naar de verschillende lenzen waardoor je naar de wereld kunt kijken. Dit doen we aan de hand van inspirerende voorbeelden en casestudies, maar ook aan de hand van een eigen project. Dit kan een project in ontwikkeling zijn, of een bestaande productie waarin je tegen deze vragen bent aangelopen.

De workshop wordt geleid door Winnie Roseval (consultant diversiteit & inclusie en onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education, Haagse Hogeschool).

Opzet Workshop

4 april (hele dag): Positionality training (1) & Khata van Aiman Hassani.
5 april (hele dag): Positionality training (2) & case studies Tosca van der Weerden en Juliana Erazo
14 april (hele dag): Eigen casus of project en feed forward

Maandag 4 april 2022
We starten de workshop met het eerste deel van de positonality training onder leiding van filosoof en onderzoeker inclusiviteit Winnie Roseval hoe we ruimte kunnen maken voor verhalen en perspectieven die voorheen op stigmatiserende wijze, of helemaal niet, zijn verteld. Wat kunnen wij, als verhalenmakers en -vertellers, doen om het narratief te verbreden en andere perspectieven in verhalen te verweven?

Om deze vraag te beantwoorden onderzoeken we ook hoe ons perspectief is ontstaan en wat onze verantwoordelijkheden zijn om voor een nieuwe vorm van inclusief storytelling te zorgen. De training gaat in op het verbinden van persoonlijke context en inhoudelijke content. In de middag is de vertoning en nabespreking van de film Khata van Aiman Hassani, die de Nederlandse inzending was voor de Emmy Awards.

Over Khata
De dromerige en zachtaardige puber Kamal werkt met zijn oudere broer Hatim als jongensprostituee op en rond Rotterdam Centraal. De ouders van de broers hebben geen idee wat zij allemaal uitspoken. Zij denken dat ze gewoon met vrienden op straat hangen en tieneractiviteiten ondernemen. Wanneer Kamal verliefd wordt op een mannelijke klant lijkt de situatie volledig te escaleren, waarna chantage de twee in de greep houdt. Zullen de broers kunnen ontsnappen aan de beklemmende wereld van de jongensprostitutie?
Khata is gebaseerd op ware gebeurtenissen en feiten uit de wereld van de jongensprostitutie in Nederland.

Dinsdag 5 april 2022
Op deze tweede dag gaan we verder met deel 2 van de positionality training.
De dag wordt afgesloten met een gesprek met Tosca van der Weerden en Juliana Erazo.
Beide makers zijn illustratoren en animatoren die in een activitistisch perspectief in hun werk innemen. Zo ontwikkelde Tosca binnen Next een project waarin ze ‘mannelijkheid’ onderzoekt en Juliana is op dit moment bezig met een korte film over ‘unconventional motherhood’. Voor zowel Tosca als Juliana is co-creatie een belangrijke stap in hun maakproces.

Donderdag 14 april 2022
De derde dag staat in het teken van een eigen praktijkvoorbeeld. Dit kan een project in ontwikkeling zijn, een lopend project of een reeds voltooid project waarin je specifiek tegen iets bent aangelopen of je in een ongemakkelijke situatie hebt gevoeld. Op deze dag werken we geïnspireerd door de sprekers toe naar tools en een handelingsplan voor de volgende stappen in je eigen maakproces.

Voor wie?

Voor scenaristen, regisseurs, producenten, script coaches, production designers, cameramensen, distributeurs, vertoners en iedereen die betrokken is bij het vertellen, maken en vormgeven van film- en audiovisuele producties.

Partners en coaches

Meerstemmig Storytelling is een samenwerking van Playgrounds en Next Talent Program. Powered by FilmForward en Playgrounds.

Sprekers en experts zijn onder andere consultant diversiteit & inclusie Winnie Roseval, onderzoeker, socioloog en antropoloog en filmmakers Aiman Hassani, Tosca van der Weerden en Juliana Erazo.

Praktische informatie

Ben je geïnteresseerd?  Schrijf je in via info@weareplaygrounds.nl en voeg een brief bij waarin je in het kort jezelf introduceert (wie ben je, wat doe je en wat zijn je ambities) en je motivatie om mee te doen aan de workshop. Heb je een specifieke casus/verhaal dat je mee wil nemen, laat dat dan ook weten!

 • 3-daagse workshop op locatie (besloten sessies voor deelnemers)
  4 april: hele dag
  5 april: hele dag
  14 april: hele dag
 • 10 – 12 deelnemers
 • Voertaal: Nederlands en/of Engels
 • Deadline aanmelden: 29 maart
 • De selectie wordt bekend gemaakt op 30 maart, alle kandidaten worden dan ingelicht.

* Meerstemmig Storytelling wordt mede gefinancierd door het Filmfonds. Je komt daardoor niet in aanmerking voor een bijdrage op het gebied van trainingsactiviteiten van het Filmfonds.
* In speciale gevallen is er een beurs beschikbaar voor een tegemoetkoming in de kosten van de workshop. Stuur ons, als je hiervoor in aanmerking wilt komen, na het indienen van je online aanmelding, een email met motivatie naar info@weareplaygrounds.nl o.v.v. ‘Motivatie tegemoetkoming kosten Meerstemmig Storytelling’.
* Programma onder voorbehoud.

Voor vragen, mail naar info@weareplaygrounds.nl

Home