Meerstemmig Storytelling 2020

Data28 en 30 september, 1 en 2 oktober 2020
LocatieOnline en op locatie (TBC)
Kosten€ 250,-  excl. 21% BTW *
Deadline voor aanmeldenDe aanmelding is gesloten

Introductie

In de workshop Meerstemmig Storytelling gaan we met scenaristen, regisseurs, producenten, production designers, cameramensen en iedereen die betrokken is bij het maken en/of vormgeven van een film of av-project op zoek naar je eigen ‘positionality’. Tijdens deze vierdaagse workshop staan de vragen rondom representatie, diversiteit en inclusie centraal die bij het maken van een film of av-project naar voren komen, en gaan we op zoek naar de lens waardoor je naar de wereld kijkt.

We starten de workshop met een keynote van Aminata Cairo; professor Antropologie en ambassadrice voor diversiteit en inclusiviteit op zowel academisch als maatschappelijk niveau. Tijdens de training van de tweede dag, dat door filosoof en inclusiviteit onderzoekster Winnie Roseval wordt geleid, bespreken we hoe we ruimte kunnen maken voor verhalen en perspectieven die voorheen op stigmatiserende wijze, of helemaal niet, zijn verteld. Wat kunnen wij, als verhalenmakers en -vertellers, doen om het narratief te verbreden en andere perspectieven in verhalen te verweven? Om deze vraag te beantwoorden onderzoeken we ook hoe ons perspectief is ontstaan en wat onze verantwoordelijkheden zijn om voor een nieuwe norm van een inclusief narratief te zorgen. Op de derde dag, gaan we aan de hand van voorbeelden en actieve werkvormen met experts, zoals filmmaker Norbert ter Hall, en deelnemers aan de slag en onderzoeken we de mogelijkheden van het creëren van een inclusief verhaal.

* Dag 1: Kick-off met keynote van Aminata Cairo (1,5 uur), en viewing van film (1,5 uur)
* Dag 2: Training positionality onder leiding van Winnie Roseval, en panelgesprek o.l.v. Tessa Boerman met o.a. Eché Janga en Esther Duysker over hun film Buladó.
* Dag 3: Drama als spiegel van de werkelijkheid onder leiding van filmmaker Norbert ter Hall, inclusief casestudies en gesprekken met verschillende experts waaronder geograaf en journalist Floor Milikowski en Wouter Pocornie.
* Dag 4: Feedbackdag / welke tools nemen we mee de praktijk in?

Tevens vindt op zondag 27 september in Eye Amsterdam ism distributeur Cinéart en het IFFR een vertoning plaats van de film Rocks met na afloop een gesprek met de makers van de film (o.a. Sarah Gavron en Anu Henriques) o.l.v. filmmaker en journalist Beri Shalmashi.

De workshop Meerstemmig Storytelling wordt voorafgegaan door een serie round tables in samenwerking met Aanjager Kleur! en het NFF waarin we de best practices op het gebied van inclusiviteit en diversiteit in de Nederlandse film en audiovisuele producties in kaart brengen en vieren. Tijdens de NFF Conferentie op dinsdag 29 september zullen de resultaten hiervan worden gepresenteerd.

Scenaristen, regisseurs, producenten, production designers, cameramensen en iedereen die verhalen maakt en/of vormgeeft, nieuwsgierig is naar zijn eigen ‘positionality’ en die bij het maken van een film of av-project te maken heeft met vragen rondom representatie, diversiteit en inclusie.

Deze workshop is een samenwerking van Winnie Roseval (Programmacoördinator Mentoring Urban Talent (EUR) en onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education, HHs), filmmaker Norbert ter Hall, Nederlands Film Festival, aanjager KLEUR en Rose Stories. Powered by FilmForward.

Sprekers zijn onder andere: Aminata Cairo,  Winnie Roseval, Tessa Boerman, Eché Janga, Esther DuyskerNorbert ter Hall, Wouter Pocornie en Floor Milikowski.

Lees hier het verslag van Meerstemming Storytelling 2020.

 • 4-daagse workshop:
  • Online: maandag 28 september (keynote van 1,5 uur voor deelnemers én publiek), en viewing van film (1,5 uur)
  • Op locatie (besloten sessies voor workshop deelnemers)
   • 30 september 09:00 – 17:00 uur
   • 1 oktober 09:00 – 17:00 uur
   • 2 oktober 09:00 – 16:00 uur
 • 10 – 12 deelnemers
 • Voertaal: Engels (keynote) en Nederlands (training)
 • De selectie wordt bekend gemaakt op dinsdag 1 september, alle kandidaten worden dan ingelicht.

* De cursus wordt mede gefinancierd door het FilmFonds. Je komt daardoor niet in aanmerking voor subsidie van het FilmFonds.
In speciale gevallen is er een beurs beschikbaar voor een tegemoetkoming in de kosten van de workshop. Stuur ons, als je hiervoor in aanmerking wilt komen, na het indienen van je online aanmelding, een email met motivatie naar info@filmforward.nl o.v.v. ‘Motivatie Beurs Meerstemmig Storytelling’.

Foto © Anas Khatib

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief