Positionality Deep Dive – september 2023

DataTweedaagse training | 14 en 20 september
LocatieAmsterdam
Kosten€ 195,- (excl. 21% BTW) - via factuur
Deadline voor aanmelden1 september 2023

Positionality Deep Dive

Laat je inspireren door de kracht van meerdere perspectieven!

Ben je een filmprofessional die op zoek is naar verdieping in thema’s zoals representatie, diversiteit en inclusie? Wil jij onderzoeken hoe jouw eigen positionaliteit een rol speelt bij het creëren van ruimte aan verschillende stemmen en ervaringen? Dan nodigen we je uit om deel te nemen aan de tweedaagse training ‘Positionality Deep Dive’. Deze training geeft je de mogelijkheid om de kracht van meerstemmige perspectieven te ervaren.

Deze tweedaagse training biedt een unieke kans om jezelf volledig onder te dompelen in de wereld van meerstemmigheid, met jouw eigen positie als vertrekpunt. Onder begeleiding Winnie Roseval, consultant diversiteit en inclusie, ga je in een veilige omgeving samen met experts en collega’s onderzoeken hoe je verhalen kunt vertellen die resoneren met diverse perspectieven. Ook ga je verkennen hoe je op een integere manier omgaat met belangrijke thema’s als inclusie en representatie. De training zal niet alleen je inzicht verdiepen maar ook je vaardigheden aanscherpen. Bovendien kun je een eigen casus inbrengen en daarop met je peers reflecteren.

FilmForward ontwikkelt de training ‘Positionality Deep Dive’ in samenwerking met Winnie Roseval, speciaal voor filmprofessionals; iedereen die betrokken is bij het maken en vormgeven van films en audiovisuele projecten. We streven ernaar de eenzijdige beeldvorming te doorbreken en om inclusiever en diverser te werken. Wij geloven dat we op deze wijze samen de film- en audiovisuele sector future-proof kunnen maken.

Lees hier de uitleg van het concept Positionality door Winnie Roseval.
Benieuwd naar ervaringen van voorgaande deelnemers? Lees ze hier of bekijk een filmpje!  Note bij het filmpje: de titel is nog de oude naamgeving ‘Meerstemmig Storytelling’

We gaan op onderzoek uit en de verschillende perspectieven verkennen van waaruit verhalen worden verteld.
Dit doen we aan de hand van inspirerende voorbeelden en casestudies, waarbij we ook in gesprek gaan met filmmaker Sia Hermanides die in gesprek gaat hoe zij vanuit haar positionaliteit verhalen vertelt.

En we gaan ook op zoek naar jouw positionaliteit, de lens waardoor jij naar de wereld kijkt. We onderzoeken hoe jouw verhaal zich verhoudt tot de dominante verhalen en waarom bepaalde perspectieven bepalen welke films en verhalen we als waardevol beschouwen en met welke personages we ons willen identificeren. Ook besteden we specifieke aandacht aan jouw eigen project. Dit kan een project in ontwikkeling zijn of een bestaande productie waarin je geconfronteerd bent met deze vraagstukken.

Voor scenaristen, regisseurs, producenten, script coaches, production designers, cameramensen, distributeurs, vertoners en iedereen die betrokken is bij het vertellen, maken en vormgeven van film- en audiovisuele producties.

De training wordt geleid door consultant diversiteit & inclusie Winnie Roseval, onderzoeker, socioloog en antropoloog. Winnie is consultant op het gebied van diversiteit en inclusie, en onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education aan de Haagse Hogeschool.

Gastspreker bij de training is Sia Hermanides, regisseur van o.a. de speelfilm White Berry (2022), de korte film Afua (2019) en de televisieseries Pappadag (2017) en Voetbalmeisjes (2016)

 • 2-daagse workshop op locatie in Amsterdam (besloten sessies voor deelnemers)
 • 10 – 12 deelnemers
 • Voertaal: Nederlands en/of Engels
 • Deadline aanmelden: 1 september 2023
 • Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Half augustus 2023 ontvang je meer informatie.

Ben je geïnteresseerd? Schrijf je in via het aanmeldformulier (zie button boven aan de pagina) en voeg een brief bij waarin je in het kort jezelf introduceert (wie ben je, wat doe je en wat zijn je ambities) en je motivatie om mee te doen aan de workshop.
Heb je een specifieke casus/verhaal dat je mee wil nemen, laat dat dan ook weten.

 • Voor deze workshop geldt ons annuleringsbeleid als volgt:
  • Indien je tot 14 dagen voorafgaand aan de workshop annuleert, ontvang je een volledige terugbetaling van het betaalde bedrag.
  • Bij annulering tussen 14 en 7 dagen voorafgaand aan de workshop, ontvang je een terugbetaling van 50% van het betaalde bedrag.
  • Als je binnen 7 dagen voor de workshop annuleert, is er geen recht op terugbetaling.
  • Gelieve je annuleringsverzoek te mailen naar info@filmforward.nl. Mocht je nog verdere vragen of verzoeken hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
 • Voor de kosten van deze workshop kan je een bijdrage aanvragen bij Werktuig Permanente Professionele Ontwikkeling (PPO). PPO financiert ontwikkelplannen voor iedereen die werkzaam is in de creatieve of culturele sector, zowel voor werknemers als ZZP’ers. PPO financiert 1/3 van jouw aanvraag, voor bijvoorbeeld een workshop of een training. Het resterende bedrag moet gefinancierd worden door jouw werkgever, opdrachtgever en/of jijzelf.
 • Positionality Deep Dive wordt mede gefinancierd door het Filmfonds. Je komt daardoor helaas niet in aanmerking voor een bijdrage op het gebied van trainingsactiviteiten van het Filmfonds.

Foto: Almicheal Fraay

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief