Zoeken en
FilmForward

presenteert

Positionality by FilmForward training juni 2023

Data1 juni 2023LocatieAmsterdamKosten€ 125,- (excl. 21% BTW) - via factuurDeadline voor aanmelden11 mei 2023

Workshop Positionality voor AV professionals

Hoe ga je als filmprofessional in 2023 om met vragen rondom diversiteit en inclusie? Bewustzijn en goede bedoelingen zijn een begin. Maar ze zijn vaak niet genoeg. Hoe ontwikkel je dus bruikbare tools om tijdens elk stadia van filmmaken, van ontwikkeling tot set of post, om te gaan met je eigen (voor)oordelen/ aannames en gesprekken hierover met anderen aan te gaan?

Winnie Roseval (consultant diversiteit & inclusie en onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education, Haagse Hogeschool) ontwikkelde met die reden speciaal voor FilmForward een training aan de hand van het begrip ‘positionality’. Positionality is een manier om te begrijpen waarom we weten wat we weten en dus ook waarom we andere perspectieven niet zien; onze blinde vlekken. Op die manier kan worden onderzocht op welke manier we ruimte kunnen maken voor die verhalen die tot nu op een stigmatiserende manier zijn verteld, of helemaal geen plek hadden. Hoe verhouden die verhalen, verhalen die tot de norm behoren en het verhaal dat je als professional zelf meeneemt zich tot elkaar?

Deze perspectieven bepalen namelijk welke films we goed vinden en waarom, met welke personages we ons willen identificeren en hoe we ons werk willen aanpakken. Maar het zijn juist ook (andere) verhalen waarmee we ons wereldbeeld kunnen verrijken en beter met elkaar samenwerken door te kijken waar ze elkaar ontmoeten.

De eendaagse training ‘Positionality’ heeft als doel actief en vanuit onze eigen ervaringen met deze begrippen aan de slag te gaan. Dat zijn tools die je daarna actief kunt inzetten en gebruiken om anderen te inspireren. We zullen hierbij werken met door de deelnemers zelf ingebrachte casestudies. Heb je zelf zo’n ervaring van een ongemakkelijke situatie op set? Heeft jouw perspectief bij nader inzien je werk te zeer beïnvloed? Wanneer had je meer oog en oor kunnen hebben voor de input die iemand anders vanuit diens positionaliteit inbracht?

Opzet workshop

De Positionality training is een eendaagse training ontwikkeld door FilmForward in samenwerking met  Winnie Roseval (consultant diversiteit & inclusie en onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education, Haagse Hogeschool).

De Positionality training kan ook op aanvraag worden georganiseerd voor vakverenigingen, hubs en andere av-organisaties. Voor meer informatie kan je contact opnemen via info@filmforward.nl.

Voor wie?

Voor scenaristen, regisseurs, producenten, script coaches, production designers, cameramensen, distributeurs, vertoners en iedereen die betrokken is bij het vertellen, maken en vormgeven van film- en audiovisuele producties.

Partners en coaches

Positionality is powered by FilmForward. De training wordt gegeven door Winnie Roseval (consultant diversiteit & inclusie en onderzoeker bij het lectoraat Inclusive Education, Haagse Hogeschool).

Praktische informatie

Ben je geïnteresseerd? Schrijf je in via het aanmeldformulier (zie button boven aan de pagina) en voeg een brief bij waarin je in het kort jezelf introduceert (wie ben je, wat doe je en wat zijn je ambities).

  • Eéndaagse workshop op locatie in Amsterdam
  • 1 juni 2023
  • Besloten sessies voor 10 – 12 deelnemers
  • Voertaal: Nederlands
  • Deadline aanmelden: 11 mei 2023
  • Aanmeldingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Eind mei 2023 ontvang je meer informatie.
  • Voor de kosten van deze workshop kan je een bijdrage aanvragen bij Werktuig Permanente Professionele Ontwikkeling (PPO). PPO financiert ontwikkelplannen voor iedereen die werkzaam is in de creatieve of culturele sector, zowel voor werknemers als ZZP’ers. PPO financiert 1/3 van jouw aanvraag, voor bijvoorbeeld een workshop of een training. Het resterende bedrag moet gefinancierd worden door jouw werkgever, opdrachtgever en/of jijzelf.
  • De Positionality training wordt mede gefinancierd door het Filmfonds. Je komt daardoor helaas niet in aanmerking voor een bijdrage op het gebied van trainingsactiviteiten van het Filmfonds. In speciale gevallen is er een beurs beschikbaar voor een tegemoetkoming in de kosten van de workshop. Stuur ons, als je hiervoor in aanmerking wilt komen, na het indienen van je online aanmelding, een email met motivatie naar info@filmforward.nl o.v.v. ‘Motivatie tegemoetkoming kosten Positionality training’.
  • De Positionality training kan ook op aanvraag worden georganiseerd voor vakverenigingen, hubs en andere av-organisaties. Voor meer informatie kan je contact opnemen via info@filmforward.nl.

Foto: Amie Galbraith

Voor vragen, mail naar info@filmforward.nl o.v.v. ‘Positionality by FilmForward training juni 2023’.
Home