Anne Vaandrager is opgeleid als product vormgever aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens haar Master Material Futures aan Central Saint Martins in Londen is zij in aanraking gekomen met film en is zij dit medium verder gaan ontdekken. Haar werk centreert zich meestal rond het doorbreken van sociale normen, die ze door lichtelijke absurditeit van commentaar voorziet.
In haar eerste korte fictiefilm Nesteltherapie (VPRO) adresseert ze de positie van vrouwen en de beschouwing van de baarmoeder als publiek domein. Haar tweede film Zon in de Nacht, ontwikkelt tijdens de IDFAcademy & NPO-fonds workshop , onderzoekt Anne het geheim van haar opa, maar wordt hierdoor ook geconfronteerd met haar eigen identiteit. Aan de hand van fictieve scènes probeert ze haar familiegeschiedenis opnieuw vorm te geven. Zon in de nacht is een gestileerd, onderzoekend en confronterend vormexperiment op de grens van documentaire en fictie. Als maker wil ze de grenzen van film verder blijven onderzoeken in toekomstige projecten.
Op dit moment werkt Anne aan een nieuwe documentaire i.s.m. DOCS by Pupkin en VPRO. In deze film onderzoekt ze hoe introverten zich bewegen in een wereld die is ingericht naar een extraverte norm.
Onderzoeksvraag:
Wat gebeurt er als je met improvisatie de spelgrens overschrijdt en echte emoties en ervaringen de overhand gaan nemen? Wat is dan werkelijkheid en fictie? En hoe verandert de rol van de regisseur hierin?
foto credit: Iris Tempelaar