Zoeken en

Ashanti Vreden

Ashanti Vreden volgde de opleiding Scenario aan de Nederlandse Filmacademie waar zij in 2021 afstudeerde met de film Viral, en werd hiervoor bekroond met de Fentener van Vlissingen Fonds Award voor meest opvallende prestatie tijdens de NFF Talent Awards.
Door het vertellen van maatschappijkritische verhalen en het zichtbaar maken van onderbelichte perspectieven, hoopt Ashanti met haar werk bij te dragen aan inclusiviteit binnen het Nederlandse filmlandschap en de dekolonisatie van het Nederlandse gedachtegoed.

Onderzoeksvraag

Tijdens de Vrijplaats 2021 heeft Ashanti research gedaan naar waargebeurde verhalen van mensen uit de oud-koloniën en hun geschiedenis in de stad Amsterdam ten behoeve van een fictieserie. Hiermee wil ze het bewustzijn over de Nederlandse geschiedenis vergroten en het verband met de hedendaagse institutionele ongelijkheid onderzoeken. Tegelijk wil zij mensen die afkomstig zijn uit deze kolonies inspireren.

Ashanti: “De Vrijplaats is een veilige plek voor filmmakers om te onderzoeken, te leren en nieuwe mensen te ontmoeten. Inspiratie is de belangrijkste brandstof van de kunstenaar voor nieuwe creaties, en ik denk dat de Vrijplaats een plek is vol frisse inspiratie.
Het thema positionality inspireerde me om naar mijn eigen ‘vaste’ positie in de samenleving te kijken en deed me beseffen dat een positie die wordt bepaald door een sociale constructie, gebouwd op ongelijkheid en onderdrukking, nooit een afspiegeling kan zijn van de diversiteit van de kleurrijke individuen en hun identiteit, die het in stand probeert te houden.”

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home