Claire Pijman

In 1990 studeerde Claire Pijman af in cinematografie aan de Filmacademie in Amsterdam. Sindsdien werkt ze als camerapersoon aan documentaires en fictie. Ze fotografeerde onder andere de speelfilms ‘Jermal’ van Ravi Bharwani. (première IFFR) en ‘Good Morning Karachi’ van Sabiha Sumar. De documentaire ‘Dinner with the President’, over Musharraf en hervormingen in Pakistan had zijn première op TIFF.

Naast haar werk als D.o.P. regisseert (en draait) ze ook verschillende documentaires waaronder ‘Foot on the moon’, op de set van ‘Dancer in the Dark’ waar Lars von Trier met 100 camera’s werkte, ‘Talking Guitars’ over een Nederlandse gitaarbouwer die gitaren bouwt voor artiesten als Jackson Browne en Paul Simon.

Ze beschouwt Robby Müller als een van haar belangrijkste inspiratiebronnen. Dat resulteerde in haar meest recente lange documentaire ‘Living the light-Robby Müller’. Een film over Robby Müller en zijn werk, gebaseerd op zijn persoonlijk archief. Deze film ging in competitie in première op het 75e filmfestival van Venetië. In 2019 ontving de film het gouden kalf voor beste lange documentaire tijdens het NFF. Momenteel werkt Claire aan verschillende documentaires als cinematographer en ontwikkelt zij ook weer nieuwe projecten als regisseur.

Tijdens de ‘Vrijplaats op Maat’ wil Claire nieuwe vormen van beeldtaal verkennen.  Claire is naast D.o.P. ook regisseur, voornamelijk gespecialiseerd in documentaires. Momenteel werk ik aan twee documentaires, waarbij ik voor het eerst als regisseur mijn grenzen ga verleggen naar fictie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief