Victorine van Alphen

Victorine van Alphen is een award winnende transmedia-kunstenaar, filosoof en curator gefascineerd door de spanning tussen het sensuele en rationele – tussen ‘senses & systems’ – in ons getechnologiseerde menselijk bestaan. Met haar werk maakt ze onderliggende, wellicht onhoudbare tegenstellingen tussen ‘natuurlijk’ versus ‘artificieel’, en ‘materieel’ versus ‘immaterieel’ voelbaar. Met ‘IVF-X:Posthuman Parenting in Hybrid reality’ won zij in 2021 een Gouden Kalf en exposeerde wereldwijd op ondermeer op het Kaohsiung Filmfestival (TW), New Images Paris en Mix Brasil (Queer Filmfestival), en was deel van de tentoonstelling Reproduction Otherwise in MU Hybrid Art House. Haar werk overstijgt disciplinaire grenzen, genres en culturele conventies.

Als artistic researcher onderzocht ze en onderwees haar methode “choreographing modes of being” aan diverse academies, waaronder de Master of Film en Immersive Media afdeling aan de filmacademie in Amsterdam en aan de Universität der Künste in Berlijn: in deze fenomenologische experimentele methode staan de immersant en de vele zowel zintuigelijke, sociale als politieke dimensies en de dynamiek tussen zintuigen en betekenissen van de ervaring centraal.

Onderzoeksvraag
Tijdens de vrijplaats onderzoekt Victorine van Alphen wat de (immersieve/transmediale) mogelijkheden zijn van de huidige, toekomstige meest onbewuste vormen en technologieën van manipulatie. En hoe ver we daarin kunnen/willen gaan.

Neem contact op met Victorine via victorinevanalphen@icloud.com

Photo by Evelina Kvartunaite

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief