Vrijplaats 2023: Creating the Experience

De vierde editie van de Vrijplaats ‘Creating the Experience’ is in mei 2023 van start gegaan en duurt nog tot eind november 2023. De deelnemers van de Vrijplaats zullen dit jaar hun eindpresentaties geven in Vondel CS, de nieuwe thuisbasis van het IDFA, dat per 1 september partner van de Vrijplaats is geworden.

De vierde editie van de Vrijplaats staat in het teken van ‘Creating the Experience’. Daarvoor gaan we kijken naar alles wat er momenteel buiten de grenzen van de filmpraktijk gebeurt. Hoe vertel je immersieve verhalen voor film, interactief, cross-over (VR, AR en XR) en alles daar voorbij? Dat is een wereld die zich momenteel snel ontwikkelt en invloed heeft op de manier waarop filmische verhalen geproduceerd en ervaren worden. De toeschouwer wordt deelnemer. Hoe geef je die nieuwe ervaring vorm, in filmplan, scenario, visuele taal, worldbuilding en hoe praat je over het gevoel dat je bij de toeschouwer wilt oproepen?

In de Vrijplaats ‘Creating the Experience’ is plaats voor allerlei soorten filmprofessionals en beeldenmakers die onderzoek willen doen naar die immersieve ervaring: production designers, theatermakers, gamedesigners, scenaristen, producenten, dansers, componisten etc. De Vrijplaats is er voor beginnende makers die met immersieve vertelvormen willen experimenteren maar zeker ook voor ervaren makers.

Je werkt zowel aan je eigen onderzoek, als aan dat van anderen: je bent onderzoeker, testpubliek, klankbord en expert tegelijkertijd. Community building is voor de Vrijplaats heel belangrijk, daarom verwachten we dat je op alle onderstaande data beschikbaar bent. Voor alle kunstenaars is een financiële vergoeding beschikbaar.

Voor je eigen onderzoek werk je met een mentor, in gezamenlijke, deels door jullie zelf vorm te geven eigen sessies en masterclasses onderzoeken we samen het spanningsveld, het samenspel, de dans tussen maker en deelnemer,  tussen immersief kunstenaar en immersant. Terugkerende sprekers bij de Vrijplaats zijn onder meer Winnie Roseval (Positionality training) en Rogier Klomp die DasArts-feedbacksessies organiseert.

‘Creating the Experience’ wordt samengesteld door filmjournalist en schrijver Dana Linssen en immersive regisseur Nienke Huitenga. Elke deelnemer wordt in overleg gekoppeld aan een mentor die gedurende de Vrijplaats je onderzoeksproces begeleid.

Contact Vrijplaats 2023:
Heb je vragen over de Vrijplaats? Neem contact op met Dymme Plomp: dymme@filmforward.nl

Via de links hiernaast kan je meer lezen over de deelnemers en experts van de Vrijplaats 2023.

Fotocredit: Evalina Kvartunaite

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief