Zoeken en

Vrijplaats op Maat: Beeldbepalers

Na vier succesvolle edities van de Vrijplaats, de residency van FilmForward, organiseert FilmForward vanaf december 2023 een bijzondere editie: de Vrijplaats op Maat – Beeldbepalers. De Vrijplaats is een vrije werk- en denkruimte waar film- en av-professionals onderzoek kunnen doen ter verdieping van hun beroepspraktijk. 

Waarom een editie op maat? Deze speciale versie op maat is ontwikkeld voor AV-professionals die hun agenda vrij moeten houden voor last-minute opnameschema’s en ad hoc klussen maar wel tijd willen vrijmaken om hun beroepspraktijk rijker te maken. Daarom bieden we je nu de mogelijkheid om binnen een periode van zes maanden een practice based onderzoek te doen om je verder te verdiepen en ontwikkelen.

De ‘Vrijplaats op Maat – Beeldbepalers’ richt zich op filmprofessionals met minimaal vijf jaar beroepservaring die een grote interesse hebben in de visuele kanten van het filmmaken: bijvoorbeeld cameramensen, production designers, kostuumontwerpers, sound designers, world builders, regisseurs en ieder ander lid van de filmcrew. We staan open voor zij-instromers en professionals uit een beeldende beroepspraktijk die hun expertise willen aanscherpen.

Denk aan films analyseren rondom een bepaalde stijl of thema, expert gesprekken voeren met buitenlandse vakgenoten, feedback krijgen uit onverwachte hoek op bestaand werk of nieuwe experimenten. Eigenlijk kan alles, en als je wel de noodzaak voelt om je verder te ontwikkelen, maar niet weet hoe, dan kunnen we ook samen een traject samenstellen.

En er is meer! Het stipendium voor de ‘Vrijplaats op Maat – Beeldbepalers’ bedraagt €2.000,- en elke deelnemer kan in overleg met het Vrijplaats-team een persoonlijk budget van €1.300,- investeren in meetings experts, workshop en beeldonderzoek. 

Wie komt in aanmerking? FilmForward zoekt ervaren beeldbepalers, meesters in visuele storytelling en iedereen met een passie voor visuele creatie, ongeacht of je een doorgewinterde professional bent, een opkomend talent, of iemand die een assistent-rol heeft vervuld en nu klaar is om verder te groeien. 

Wat kun je verwachten? In de aanloop naar de kick-off overleg je met ons team over een persoonlijk onderzoeksdoel en plan. We trappen het avontuur gezamenlijk af tijdens het weekend van 8 en 9 december. Vervolgens werk je samen met een ervaren mentor die je onderzoek zal coachen. We gaan ervan uit je hier ongeveer 250 uur aan zult besteden. Halverwege het traject  komen we opnieuw samen voor een inspirerende bijeenkomst, waarbij we onze voortgang delen en van elkaar leren.

Het programma wordt afgesloten met een DasArts-feedbacksessie en een presentatie voor een geïnteresseerd publiek van collega’s en andere geïnteresseerden uit de sector. Daarnaast omvat het programma een gezamenlijke Positionality-training om je persoonlijke en professionele groei te ondersteunen. 

‘Vrijplaats op Maat – Beeldbepalers’ wordt samengesteld door filmjournalist en schrijver Dana Linssen.

Aanvullende details:

 • Er is plaats voor maximaal 6 deelnemers;
 • De inschrijvingsdeadline is dinsdag 31 oktober;
 • De selectiegesprekken vinden plaats op 15 en 16 november;
 • Medio november maken we de deelnemers bekend;
 • De workshops en bijeenkomsten vinden grotendeels plaats in MACA, NDSM-Werf, Amsterdam;
 • Reiskosten worden vergoedt;
 • De voertaal is Nederlands of Engels, afhankelijk van de deelnemers;

Workshopdagen:

 • Donderdag 7 december (Kick off drinks and pizza)
 • Vrijdag 8 en zaterdag 9 december (kick off sessions)
 • 1 bijeenkomst tijdens IFFR (25 januari – 4 februari)
 • Donderdag 14 en vrijdag 15 maart: bijeenkomsten
 • Donderdag 9 en vrijdag 10 mei: bijeenkomsten & evaluatie
 • Eindpresentaties nog nader te bepalen

Lees meer over voorgaande edities van de Vrijplaats via de link.

Contact Vrijplaats op Maat:

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met Dymme Plomp via dymme@filmforward.nl.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home