De selectie van de Vrijplaats 2022 met als thema Young Perspectives is bekend. Van alle inzendingen zijn acht working professionals uitgekozen om aan de slag te gaan met hun onderzoeksvraag. De deelnemers bestaan uit een mix van onder meer scenarioschrijvers, videokunstenaars en programmamakers met een diversiteit aan ervaringen en achtergronden.
Tijdens de Vrijplaats Young Perspectives buigen ze zich allemaal over een eigen onderwerp met een focus op filmische en audiovisuele producties voor kinderen van 3 tot 14 jaar oud. Ook bespreken ze actuele thema’s die spelen in het jeugdfilmlandschap: hoe vinden jeugdproducties hun weg op de veelheid van nieuwe platforms? Hoe vertel je menselijke verhalen in digitale werelden en wat betekent het voor kinderen om jezelf te zijn in een veranderende wereld met grote vragen over milieu, onzekerheid en dreiging? De Vrijplaats wordt afgesloten met een publieke presentatie over het onderzoeksproces tijdens Cinekid Festival 2022.
Over de Vrijplaats
Cinekid en FilmForward slaan de handen ineen en organiseren dit jaar samen de Vrijplaats met als thema ‘Young Perspectives’. Het traject startte afgelopen week met twee introductiedagen. Deze week volgen de deelnemers lezingen en case-studies in een seminarweek. Daarna duiken ze in gezamenlijke inspiratiesessies en krijgen ze de ruimte om een onderzoek te doen dat niet binnen bestaande ontwikkeltrajecten past. Hierbij krijgen de deelnemers individuele begeleiding van een mentor.
Naast de vele experts en gastsprekers die de Vrijplaats bezoeken, geven ook de deelnemers feedback op elkaars onderzoek. Ook kunnen ze een deel van het programma zelf invullen met eigen ideeën voor masterclasses en gezamenlijke screenings met Q&A.
In de Vrijplaats verbreden de deelnemers hun kennis, innoveren hun maakproces en werken ze samen met professionals uit andere disciplines om tot nieuwe inzichten te komen. Het is een open en creatieve ruimte; een laboratorium dat bijdraagt aan de verdieping en verbetering van de deelnemers hun makerschap en de film- en audiovisuele sector.
De deelnemers van de Vrijplaats Young Perspectives
Abhay Kumar | filmmaker en beeldend kunstenaar
Behaalde in 2021 een Masters Degree in Cinema aan de masteropleiding van de Filmacademie. Zijn films worden wereldwijd vertoond via platforms als Netflix en bekende filmfestivals als IDFA, IFFR, Tribeca en HotDocs.
Tijdens de Vrijplaats: onderzoekt hij de fluïde moraliteit en kinderperspectieven in het werk van Céline Sciamma en werkt hij aan een sciencefiction dansfilm.
Anne Piet Hofstede | beeldend kunstenaar, schrijver en educator
Volgde de Gerrit Rietveld Academie en de opleiding Beroepskunstenaar in de klas. Ze werkt aan analoge animatiefilms, schrijft kinderverhalen en geeft poëzie- en stop-motionlessen aan leerlingen die de Nederlandse taal aan het leren zijn.
Tijdens de Vrijplaats: onderzoekt ze de ontmoeting tussen fantasieverhalen, speelfilm en analoge stop-motion. Ze wil door ambachtelijk te werk gaan een fantasievolle gevoelswereld verbeelden.
Anouk Stilkenboom | programmamaker
Maakt programma’s voor zowel de Publieke Omroepen als de commerciële zenders. Richt zich tijdens haar werk op maatschappelijk relevante onderwerpen en veerkrachtige hoofdpersonen.
Tijdens de Vrijplaats: bestudeert ze de mogelijkheden om een audiovisueel platform voor kinderen te creëren die gaan over verlies in de breedste zin van het woord.
Cheryl Asruf | acteur, scenarist, regisseur en producent
Begon in 2021 met scenarioschrijven, regisseren en produceren na een lange carrière als actrice. Werkt vanuit haar persoonlijke ervaring als dochter van immigranten en bruine vrouw in een ‘white man’s world’.
Tijdens de Vrijplaats: gaat ze onderzoeken hoe het kinderpersectief uit haar korte film Botje kan vertalen in een sterk audiovisueel concept.
Isis Cabolet | actrice en filmmaker
Studeerde in 2011 af aan de Toneelacademie Maastricht en werd met haar korte film Kutleven genomineerd voor de Debuutprijs van het Nederlands Film Festival.
Tijdens de Vrijplaats: richt ze haar onderzoek op de levensfase van jonge mensen tussen kindertijd en puberteit en de ongemakkelijke ervaringen van hun veranderende lichaam
Jeanine Cronie | scenarioschrijver
Schreef scenario’s voor schoolprogramma’s, liveaction- en animatiefilms en -series. Haar kinderserie Evi & Co won de eerste prijs voor de Beste Live Action TV op het Chicago International Children’s Film Festival.
Tijdens de Vrijplaats: doet ze onderzoek naar historische verhalen en perspectieven om aan jonge kijkers mee te geven.
Justin Bentvelsen | videokunstenaar, 3D-generalist, compositor en maquetteontwerper
Combineert in zijn cinematografische taal de oude movie magic van maquettes samen met de moderniteit van de VFX, waarbij er maatschappelijk relevante onderwerpen worden verteld.
Tijdens de Vrijplaats: doet Justin onderzoek voor een experimentele kinderfilm.
Milou Rohde | scenarioschrijver
Schreef na haar studie aan de HKU het scenario voor de film Vlekkeloos die de prijs won voor beste Korte Film op Cinekid en een Kristallen Beer op de Berlinale.
Tijdens de Vrijplaats: onderzoekt ze hoe social media kan worden gebruikt door naast een klassiek narratief verhaal een aparte verhaallijn te schrijven om publieksbereik te vergroten.
Over Cinekid
Cinekid wil verwonderen, vermaken, verbinden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot zelfstandige, bewuste en weldenkende wereldburgers. Om dit te bereiken presenteert, produceert, leert en communiceert Cinekid met, door en over film en bewegend beeld in een taal die kinderen bereikt. Ook is Cinekid hét internationale platform gericht op de internationale kindermedia-industrie, om zo het aanbod en de kwaliteit van kindermedia te vergroten en de industrie te verbinden. Cinekid Festival vindt plaats van 12 t/m 30 oktober in het hele land.
Over FilmForward
FilmForward is een netwerkinstelling en expertisecentrum voor talentontwikkeling in de Nederlandse film- en av-sector. FilmForward wil het talent en de skills van professionals beter laten aansluiten op de (internationale) praktijk en daarmee de dynamiek, en de kwaliteit en het zelfvertrouwen van de Nederlandse film- en audiovisuele sector in zijn geheel verbeteren. De organisatie richt zich daarbij op de duurzame ontwikkeling van kennis en vaardigheden voor alle professioneel werkende makers in de film- en audiovisuele sector waarbij innovatie, diversiteit en inclusie centraal staan. FilmForward organiseert in samenspraak met partners en stakeholders gezamenlijke en eigen activiteiten, en nieuwe en bestaande initiatieven versterkt en ondersteunt.
Groepsfoto gemaakt door Almicheal Fraaij