Zoeken en

Mirella Muroni over de Vrijplaats

Mirella Muroni nam deel aan de Vrijplaats 2021 – Positionality. Sabrina Sugiarto interviewde haar over haar ervaringen tijdens de Vrijplaats en haar nieuwe project ‘Attestatie de Vita’, waarvoor ze onder andere een samenwerking is aangegaan met Vrijplaats-deelnemer Daniel Jacoby.

Kan je iets vertellen over jouw ervaring tijdens de Vrijplaats?
De Vrijplaats raakte een bijzondere snaar bij mij. De aangeboden workshops, lezingen en coaching sessies werden gegeven door mensen van kleur. Ik ervaarde voor het eerst onderwijs vanuit een zwart vrouwelijk perspectief. Dat was nieuw voor mij. Want de lessen die ik naast mijn praktijk in de filmsector heb gevolgd, zijn allemaal workshops vanuit een wit perspectief. Daardoor was De Vrijplaats heel prettig en bevredigend en heel troostend. Ik voelde dat ik werd begrepen.

Wat maakte de meeste impact op jou als maker?
Wat veel impact maakte was het Positionality programma van Winnie Roseval. Dat heeft mij zo geraakt dat er een deurtje bij mij openging.  Ik kwam hierdoor terecht bij de onzichtbaarheid die ik gevoeld heb als maker. Door de samenwerking met andere Vrijplaats deelnemers, die meer abstract werk maken, kwam ik opnieuw in contact met mijn abstracte stem. Een stem die ik een tijdlang losliet, omdat de filmindustrie daar minder voor openstaat. Maar het is wel iets wat ik heel graag doe. En dat was het begin waar ik dacht; ik heb ook een abstracte stem en die moet ik meer gaan gebruiken.

Wat heb je tijdens de Vrijplaats met die herontdekte stem gedaan?
Ik ben een project begonnen dat ‘Attestatie de Vita’ heet. Het is een serie van 10 korte films waarbij ik met archiefmateriaal werk met als onderwerp vrouwen van kleur. Omdat er weinig tot geen archiefmateriaal te vinden is waarin deze vrouwen voorkomen, wil ik met deze films bewegend beeldmateriaal toevoegen aan het bestaande archief. Voor dit project ben ik een samenwerking aangegaan met een deelnemer van de Vrijplaats; Daniel Jacoby. Daniel werkt als editor aan dit project. Bij het zien van zijn werk voelde ik meteen een match van erkenning. Hij heeft een abstracte manier van vertellen en in de opbouw van zijn verhalen zit mysterie en humor. Dat is wie ik ook ben; mysterie en humor.

Waar kunnen we in de toekomst je werk zien?
De mogelijkheid bestaat dat het project ondergebracht wordt bij Eye on Art. Dat is een maandelijks programma bij Eye waar beeldende kunst en film samenkomen.

Op zaterdag 29 oktober (tussen 14.00 – 21.00 uur) organiseert Mirella Muroni een crowdfund event ten behoeve van de financiering van Attestatie de Vita. Tijdens het event zijn fragmenten te zien uit de serie Attestatie de Vita over de representatie van de zwarte vrouw in het Nederlandse bewegend beeld archief. Het event vindt plaats in De Kas (nieuwe Herengracht 18). Wil je meer weten? Stuur een mail naar mirellakoops@yahoo.com.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home