Vanuit welke conditionering zie jij de wereld?

Interview met scenarist Jeanine Cronie over de Positionality training.

Door: Sabrina Sugiarto

Wat was de reden dat je hieraan mee wilde doen?
Ik werd geselecteerd voor de Vrijplaats en de Positionality training was het eerste onderdeel van het programma. Tijdens de training krijg je tools aangereikt waarmee je ‘schillen’ weghaalt en de echte persoon gaat zien die voor je zit. De training helpt niet alleen om je eigen blik scherp te stellen en erachter te komen vanuit welke conditionering jij de wereld ziet. Maar het laat je ook naar je groepsgenoten kijken en begrijpen waar ze vandaan komen, wie ze zijn en dat is een hele mooie start van een traject als de Vrijplaats.

Wat was jouw verwachting?
Ik had verwacht vooral met mezelf aan de slag te gaan. Dat zelfonderzoek; wat is mijn verhaal, waar heeft mijn wieg gestaan, wat is mijn kijk op de wereld – die kennis had ik al. Maar van Winnie krijg je zulke goede voorbeelden en niet alleen voorbeelden die ze verhalend vertelt, maar ze gebruikt ook beeldmateriaal waarbij je denkt; oh ja dat is ook inclusiviteit. Je kijkt toch door je eigen bril de wereld in, maar inclusiviteit is veel meer dan men in eerste instantie denkt. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen over het hebben van een migrantenachtergrond, maar ook over mensen met een handicap of mensen uit verschillende sociale klasse. Dat weet Winnie heel goed duidelijk te maken in woord en in beeld.

Wat is jou het meeste bijgebleven?
Bij aanvang van de training zorgt Winnie ervoor dat de veiligheid gewaarborgd wordt. Gezamenlijk spraken we af hoe die veiligheid volgens ons gewaarborgd moest worden. Hierdoor durfde iedereen zich open en kwetsbaar op te stellen en dat was heel bijzonder om te zien gebeuren.

Hoe was het om dit in groepsverband te doen?
Als je met een groep in zo een intensief traject als de Vrijplaats zit is het super waardevol om een Positionality training te doen. Elkaar leren kennen op deze manier zorgt ervoor dat je elkaar beter bij kunt staan en het schept een band. In het proces word je heel bewust van jouw positie binnen de groep. Als persoon van kleur weet ik wat altijd de heersende norm is geweest, maar voor mensen die dat niet zo helder hebben was dat echt een eye-opener. Andere perspectieven maken je bewust van je eigen blinde vlek. Bijna iedereen heeft wel een blinde vlek. Ook ik.

Wat heeft het je gebracht?
Ik dacht aardig wat kennis te hebben, maar als je het “in your face” voorgeschoteld krijgt, de zienswijze van anderen, hoe zij dingen beleven en ervaren, is dat heel leerzaam. Ik denk dat ik nog het meeste van anderen heb geleerd tijdens deze training. Dat is wat ik meeneem.
De Positionality training is voor mij super waardevol geweest. Ik ben van mening dat het geen kwaad kan, als je met diverse mensen gaat samenwerken of meer kennis wil over dit onderwerp, om dit ook te volgen. Ik denk dat het heel veel ogen kan openen.


Jeanine Cronie is scenarioschrijver en volgde de Positionality training als deelnemer van de Vrijplaats.
Lees hier meer over de  Positionality training en Winnie Roseval en over de Vrijplaats, de deelnemers en experts.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief