Zoeken en

Dana Linssen

Kwartiermaker

Dana Linssen is filosoof en freelance filmcriticus, schrijver, curator en docent filmische kunsten en beleid uit Nederland. Ze schrijft recensies, interviews en andere artikelen over film en aanverwante audiovisuele kunsten voor NRC Handelsblad, en bezoekt internationale filmfestivals als criticus of als mentor van programma’s van jonge critici, moderator van Q&A’s en talkshows of als spreker op conferenties of panels, en af ​​en toe als een lid van de FIPRESCI-persjury.
Daarnaast was zij van 1998-2019 hoofdredacteur van onafhankelijk filmmagazine de Filmkrant, waar ze ook initiatiefnemer en coach was van Filmkrant Lab, een jaarrond oefenterrein voor jongere filmcritici. Dana doceert filmgeschiedenis, analyse en theorie aan de Toneelacademie van ArtEZ Academie voor de Kunsten in Arnhem, de afdeling Audiovisuele Media en Writing for Pertormance aan de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
Samen met Jan Pieter Ekker cureert ze sinds 2015 de Critics ‘Choice op het International Film Festival Rotterdam en richtten ze samen het programma Director’s Forum op voor het Nederlands Film Festival. Sinds 2009 organiseert ze debatten, residencies en publicaties onder de naam The Slow Criticism Project, een ‘speelvorm’ voor vernieuwende kritiek en een tegenwicht tegen de commodificatie van filmjournalistiek.

In 2019 werden Dana Linssen en Joost de Vries gevraagd om samen een strategie te schrijven voor een nieuwe talent- en skills ontwikkelingstituut voor werkende professionals in de Nederlandse film- en audiovisuele sector. Sinds 2020 werken ze samen als kwartiermakers aan de pilotfase van deze netwerkorganisatie.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home