Vrijplaats 2024: Hybride - fictie/non-fictie

De zesde editie van de Vrijplaats, de residency van FilmForward, staat in het teken van het thema ‘hybride’. Het is een term die we vaak horen als het gaat om films die niet in een hokje passen. Documentaires die gebruik maken van geënsceneerde elementen, fictiefilms waarin bestaande figuren een versie van zichzelf spelen, filmische producties die gebruik maken van vele stijlen en vertelvormen.

De ‘Vrijplaats Hybride’ vindt plaats van 23 mei tot november 2024 en wordt georganiseerd door FilmForward i.s.m IDFA.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met Dymme Plomp via dymme@filmforward.nl.

Hybride lijkt een toverwoord als het om films gaat die zich niet aan één filmsoort, genre of stijl houden. Maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? De Vrijplaats zoekt de grenzen op en staat open voor professionals die momenteel zo’n hybride productie in de maak hebben en nog verdiepend onderzoek willen doen. We mikken daarbij op filmprofessionals en AV-makers die al wat ervaring hebben, bij voorkeur hebben meegewerkt aan twee producties van 52 minuten of langer die een officiële vertoning hebben gehad. Bij makers denken we aan allerlei soorten professionals: regisseurs, scenaristen, producenten, maar zeker ook editors, researchers en mensen uit het visuele team.

Tijdens de Vrijplaats werk je aan je eigen onderzoek, daarom vragen we je om je aan te melden met een onderzoeksvraag die te maken heeft met het hybride project waaraan je wilt gaan werken. Daarnaast is er een gezamenlijk programma van inspiratiesessies en masterclasses met veel ruimte voor het gezamenlijk kijken en bespreken van eigen werk en hybride films. Iedere deelnemer krijgt een stipendium en er is een eigen budget beschikbaar dat kan worden ingezet voor je onderzoek. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze bij alle gezamenlijke sessies aanwezig zijn.

Er zijn een aantal vaste onderdelen, zoals de Positionality Training van Winnie Roseval en de DasArts evaluatie-sessies onder leiding van Rogier Klomp. De deelnemers haken aan bij de talentontwikkelingstrajecten van IDFA vanaf IDFA Project Space in de zomer tot aan IDFAcademy tijdens IDFA in november.

Vrijplaats 2024: Hybride – fictie/non-fictie loopt van eind mei tot begin december.
In de maanden juli en augustus is er een zomerstop waarin we geen bijeenkomsten organiseren maar de deelnemers individueel verder werken aan hun onderzoeksvraag en een-op-een inchecken bij de mentoren. Aan het einde van het traject presenteren we jullie bevindingen aan de sector middels een afsluitend event waarbij geïnteresseerden meer over jullie onderzoek en project te weten komen.

‘Vrijplaats Hybride’ wordt samengesteld door filmjournalist en schrijver Dana Linssen en documentairemaker Ester Gould.

Jouw onderzoek wordt gecoached door Dana Linssen, Ester Gould en Dymme Plomp (projectmanager van de Vrijplaats). Er is veel ruimte voor peer review en indien nodig schakelen we externe experts in.

Twijfel je nog over je onderzoek? Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we kijken hoe jouw behoefte aan onderzoek en ontwikkeling in deze Vrijplaats passen.

 

 

 

  • Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers.
  • De inschrijvingsdeadline is maandag 25 maart 14:00 uur;
  • De online selectiegesprekken vinden plaats op 10 en 11 april;
  • Eind april maken we de deelnemers bekend;
  • De workshops en bijeenkomsten vinden grotendeels plaats in MACA, NDSM-Werf, Amsterdam;
  • Reiskosten worden vergoed;
  • De voertaal is Nederlands of Engels, afhankelijk van de groepssamenstelling.;
  • Het stipendium voor de ‘Vrijplaats Hybride’ bedraagt €3.000,- en elke deelnemer kan in overleg met het Vrijplaats-team een persoonlijk budget van €750,- investeren in meetings experts, workshop en beeldonderzoek.
  • We verwachten dat je deelneemt aan alle gezamenlijke sessies.
 

Donderdag 23 mei

Kickoff

Vrijdag 24 mei

Kickoff

Donderdag 30 mei

Vrijdag 31 mei

Dinsdag 4 juni

Donderdag 13 juni

Vrijdag 28 juni

Maandag 1 t/m zaterdag 6 juli

IDFA Project Space, data n.t.b.

Dinsdag 10 september

Woensdag 11 september

Dinsdag 1 oktober

Woensdag 2 oktober

Donderdag 3 oktober

Vrijdag 1 november

Vrijdag 1 november

IDFAcademy; data n.t.b.

Donderdag 28 november

Eindpresentaties

Dinsdag 3 december

Heb je vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met
Dymme Plomp via dymme@filmforward.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief