Workshop Animating AI characters – oktober 2023

Datum3 oktober
LocatieAmsterdam
Kosten€ 24,50 - via Eventbrite

Workshop Animating AI characters - Generating characters through fluid prompting

Workshop over het gebruiken van AI in animatie, waar je kan experimenteren met character design en de AI-methode ‘Stable Diffusion’.

In deze hands-on workshop laat animator en synthographer Fabian Mosele je zien hoe je de AI-methode ‘Stable Diffusion’ kunt gebruiken om een aantal van vooropgezette opvattingen over het ontwerpen van personages en prompting te doorbreken. Generatieve modellen zijn vaak gebouwd aan de hand van vooringenomen indelingen en begrippen van taal en beeld. In deze workshop worden deze indelingen en begrippen afgebroken door met zelf uitgeknipte beelden uit tijdschriften op een experimentele manier nieuwe, niet-conforme personages te creëren.

Na afloop van de workshop kan je aanschuiven bij de interactieve presentatie ‘AI in filmmaking and storytelling’ (van 15.00 – 17.00 uur) waar AIxDESIGN en Sublab een presentatie geven van de teasers die de deelnemers van de artist residency STORY&CODE met behulp van AI hebben gemaakt. Tijdens de presentaties wordt met hen besproken wat hun ervaringen zijn met het gebruik van AI bij het maken van animatiefilms. Aansluitend vindt een panelgesprek plaats met experts over de mogelijkheden en invloed van AI op het maken van (animatie)films en het vertellen van verhalen.

Tijdens de workshop ga je beelden uit kranten en tijdschriften uitknippen, die de basis vormen voor nieuwe personages. Van deze beelden worden een foto gemaakt en geüpload naar je computer.
Daarna ga je de methode Stable Diffusion gebruiken om met prompts te spelen om nieuwe niet-conforme personages tot leven te wekken. Hierbij is de insteek om prompting op een meer experimentele manier te benaderen, gebruikmakend van de ‘tokenisatie’ van taal, in plaats van vast te houden aan gewoon Engels.
Aan het eind van de workshop krijgen alle personages een naam en worden ze allemaal samengevoegd, waardoor een kleine gemeenschap van nieuwe personages ontstaat die samenleven.

  • Breng je eigen computer mee; tijdens de workshop ga je de methode Stable Diffusion op een gratis website gebruiken en je hebt een GitHub account nodig.

Animatoren, kunstenaars, filmmakers, creatieven die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de mogelijkheden en toepassingen van AI in hun eigen praktijk.

De workshop is opgezet in samenwerking met Sublab en AIxDESIGN.

Sublab is het R&D-lab van Submarine Channel – een productiestudio voor film, immersieve en interactieve projecten (submarinechannel.com en sublab.nl).

AIxDESIGN (AIxD) is een laboratorium om nieuwe verhalen en benaderingen van participerende en slow AI vorm te geven, en een wereldwijde gemeenschap van ontwerpers, onderzoekers, creatieve technologen en activisten die AI gebruiken voor creativiteit, rechtvaardigheid en plezier (aixdesign.co).

De workshop wordt gegeven door Fabian Mosele. Fabian (hij/hen) verkent de kruising tussen generatief machinaal leren en verhalen vertellen door middel van animatie, parodie en de remix van internetfenomenen.  Projecten van Fabian zijn zijn o.a. ‘Reflection of a Reflection of a Reflection’ (ROAROAR) verschenen bij Cartoonbrew, ‘Copyright Proof Cakes’, ‘Smart You’ and ‘Digital Folktales’.
Hun werk benadert het digitale tijdperk kritisch door een humoristische lens, en maakt gebruik van popcultuur en meme-referenties om na te denken over de manier waarop digitale media onze zelfregie en identiteit veranderen. Fabian is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Tirol, Italië, en rondt nu de MA Digital Media in Bremen, Duitsland af met een proefschrift over identiteit binnen generatieve modellen en generatieve animatie.

  • Datum: 3 oktober 2023
  • Tijd: 13.00 – 15.00 uur
  • Locatie: MACA op de NDSM werf (Amsterdam Noord)
  • Kosten: € 24,50 (betalen via Eventbrite-link)
  • Voertaal: Engels
  • Eigen computer meenemen

Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via deze link van Eventbrite.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Ideeënbus

Deel je idee met ons!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief