Zoeken en

Beri Shalmashi

In 2008 studeerde Beri af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam, waar ze de richting scenario & regie volgde. Aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten volgde ze een masterstudie regie. In datzelfde jaar won ze de ECHO Award, een landelijke stimuleringsprijs voor excellent multicultureel talent in het hoger onderwijs, waardoor ze een zomer aan de University of California, Los Angeles (UCLA) mocht studeren. Na een periode in Los Angeles te hebben gewoond, verhuisde ze naar Caïro. Op beide bestemmingen maakte ze verschillende korte films.
Als filmmaker werkte ze onder andere samen met Sanne Vogel en Willem Capteyn, respectievelijk voor de televisiefilm Mama (in 2010 genomineerd voor een Gouden Kalf) en het scenario voor de boekverfilming van Kader Abdolah’s Het huis van de moskee.
In 2012 volgde ze haar roots naar Iraaks-Koerdistan, waar ze als docent lesgaf aan de Salahaddin University in Erbil, de hoofdstad van de regio, en aan nieuwe films werkte. Meerdere keren keerde ze terug naar Amsterdam voor projecten, waaronder de korte film Shouted from the Rooftops. In 2020 maakte ze de interactieve installatie Big Village, over de plek waar haar familie vandaan is gevlucht. Naast haar filmwerk interviewt Beri vrouwelijke regisseurs voor de Filmkrant en schrijft ze voor de Volkskrant over de conflicten in het Midden-Oosten.

Beri Shalmashi is moderator bij de workshop Meerstemmig Storytelling, samensteller van en spreker bij de masterclass Productie voor Generation Inclusion 2021 en mentor van Vrijplaats deelnemers Louis Hothothot en Isis Cabolet.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Home